Evenimente Înapoi

BIG BAND-ul RADIO: concert de jazz la 66 de ani!

Publicat: miercuri, 7 Octombrie 2015 , ora 10.52
Una dintre orchestrele din România cu cea mai lungă tradiție, dedicată muzicii de divertisment în multe genuri ale acesteia, de la jazz, la pop sau la blues, ansamblul al cărui nume este legat de Cerbul de Aur - Brașov sau de Festivalul de la Mamaia, care are în palmares numeroase colaborări pentru televiziune și înregistrări radio, toate acestea înseamnă BIG BAND-ul RADIO. Deși Sala Radio este asociată probabil cel mai adesea cu muzica clasică, serile de jazz oferite în ultimii ani de Big Band-ul Radio - dirijat de IONEL TUDOR - sunt evenimente pe care nu trebuie să le ratați!

Miercuri, 14 octombrie (19.00), BIG BAND-ul RADIO vă invită la primul concert din seria "JAZZ PE ROMÂNEȘTE" din stagiunea 2015-2016 a Sălii Radio. Evenimentul derulat sub titlul "RADIO BIG BAND 66 și notorii săi soliști" punctează aniversarea unei vârste frumoase a ansamblului Radio România și își propune să îi aducă în fața publicului pe o parte dintre soliștii care au contribuit în decursul ultimelor stagiuni la concertele de succes ale Big Band-ului. Îi veți aplauda astfel pe: SEBASTIAN BURNECI (trompetă), ADRIAN COJOCARU (trombon), CRISTIAN SOLEANU (saxofon), GEORGE NATSIS (pian), MARIAN GEORGESCU (chitară) și LAURENȚIU ZMĂU (baterie).

Cu o frecvență lunară și desfășurată inițial în studioul "Alfred Alessandrescu" al Radio România, seria "JAZZ PE ROMÂNEȘTE" - moderată de Florian Lungu - se derulează începând din 2013 la Sala Radio, datorită afluenței de public doritor să participe la aceste concerte.

În 1949, pentru diversificarea emisiunilor radiofonice, s-a luat decizia ca muzica de divertisment să primească o reprezentare profesională de ținută, moment în care s-a înființat un ansamblu de gen, actualmente Big Band-ul Radio. Maeștri importanți, dirijori și compozitori: Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu și Ionel Tudor au asigurat conducerea formației. Big Band-ul Radio a susținut concerte, a colaborat la emisiuni de televiziune și a participat la festivaluri - mai ales cele de la Mamaia și Brașov. Format din instrumentiști de mare valoare, Big Band-ul Radio a creat o adevărată școală de interpretare, de improvizație și orchestrație.

Evenimentul se derulează sub bagheta dirijorului Big Band-ului Radio : IONEL TUDOR, compozitor și orchestrator extrem de apreciat și de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia "Tell Me Why" - Monica Anghel și Marcel Pavel).

Legătura artistului român cu Big Band-ul Radio este una cu totul specială : aceasta a început încă de la vârsta de 14 ani, când Ionel Tudor a evoluat ca pianist, sub bagheta lui Sile Dinicu. În anul 1981 a debutat în calitate de compozitor și a devenit un orchestrator cunoscut și apreciat, fiind solicitat de marea majoritate a compozitorilor și soliștilor români.

Din 1991, s-a angajat ca pianist al Big Band-ului Radio, alături de care a realizat numeroase spectacole de muzică ușoară, jazz și blues, recitaluri și gale. A acompaniat ansamblul pe scenele prestigioase ale Festivalului Internațional București, Festivalul Internațional "Cerbul de aur" - Brașov și pe scena Festivalului de la Mamaia. Ca dirijor al ansamblului, a reusit să diversifice activitatea Big Band-ului, orientându-se nu doar spre muzică ușoară, ci și spre jazz, blues și chiar rock.

În calitate de compozitor și orchestrator a obținut aproximativ 60 de premii, printre care : Premiul I "Mamaia" - 1986, Premiul I "Mamaia" - 1988, Premiul I si Trofeul "Mamaia" - 1993, Premiul de creație al UCMR (Uniunea Compozitorilor din România) - 1997, Diploma de Onoare în semn de recunoaștere și prețuire pentru contribuția la promovarea cântecului românesc decernată de Ministerul Culturii și Cultelor - 2002.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro. Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.