Agenda de concert Înapoi

Bicentenar Byron la Ateneul Român

Publicat: luni, 15 Aprilie 2024 , ora 12.36

Cu prilejul concertelor de joi, 18 aprilie și vineri, 19 aprilie 2024, Filarmonica "George Enescu" îl omagiază pe Lord Byron la bicentenarul morții marelui poet romantic, care a survenit în 19 aprilie 1824. În același timp, instituția evocă și concertul prin care Societatea Filarmonică a inaugurat sala de concerte a Ateneului Român, în data de 5 martie 1889, când, sub bagheta lui Eduard Wachmann, au fost prezentate publicului selecțiuni din Poemul dramatic Manfred de Robert Schumann.

Schumann, Byron și Manfred - muzicianul, poetul și eroul - devin astfel ipostaze ale personajului romantic prin excelență ce jalonează concertele de joi, 18 aprilie și vineri, 19 aprilie 2024.

Maestrul Gabriel Bebeșelea, dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu", va conduce acest program integral Robert Schumann.


Pentru început, unul dintre reperele marii literaturi pianistice, Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 54 va fi interpretat de Alexander Melnikov în ipostază de solist. Unul din muzicienii de top ai scenei internaționale, Alexander Melnikov este laureat al prestigioaselor concursuri "Robert Schumann" din Zwickau (în 1989) și "Regina Elisabeta" din Bruxelles (în 1991).

În a doua parte, Poemul dramatic Manfred, compus de Robert Schumann drept muzică de scenă pe baza poemului omonim scris în 1817 de Lord Byron va fi prezentat publicului bucureștean de actorul Vlad Ivanov, care va recita selecțiuni din Manfred de Byron, însoțit de Orchestra și Corul Filarmonicii. Vlad Ivanov este binecunoscut pentru cariera sa de film, teatru și televiziune și, cu precădere, pentru rolul doctorului Bebe în filmul premiat la Cannes "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile" și pentru primul său rol principal într-un lungmetraj, "Principii de viață".

Ateneul Român
Joi, 18 aprilie 2024, ora 19
Vineri, 19 aprilie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor GABRIEL BEBEȘELEA

Program
Robert Schumann
Concertul în la minor pentru pian și orchestră, op. 54
Solist ALEXANDER MELNIKOV
Poemul dramatic "Manfred", op. 115
Actor VLAD IVANOV
Dirijorul Corului IOSIF ION PRUNNER


Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 130 lei
Categoria II: 120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00.
Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".