ACUM:
21.00
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Adagietto În inima nopții, sonorități aduse din inima nopții...

Agenda de concert Înapoi

Beethoven, în stagiunea online a Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: luni, 29 Iunie 2020 , ora 17.10


Joi, 2 iulie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Filarmonica "George Enescu" va transmite un nou concert dedicat lui Ludwig van Beethoven, în anul sărbătorii a 250 de ani de la nașterea marelui compozitor german. În program, sunt incluse două întregistrări din 2018: Concertul nr. 4, în sol major, pentru pian și orchestră, op. 58, condus de Elio Boncompagni, și Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, "Pastorala", dirijată de Horia Andreescu. Solist invitat este pianistul Matei Varga. "Dacă celelalte concerte pentru pian beethoveniene se caracterizează printr-o anume strălucire a sonorităților, Concertul nr. 4 se îndepărtează puternic de acest model de virtuozitate al secolului al XVIII-lea. Poezia și introspecția par să fie cheia în care trebuie înțeles acest opus", afirmă muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

Pastorala se situează în imediata vecinătate a Simfoniei nr. 5. Prima audiție a ambelor lucrări compuse de Beethoven a avut loc la 22 decembrie 1808, la Viena. "Compuse relativ simultan, cele două capodopere par să alcătuiască cele două fețe ale traseului unei vieți: omul în relație cu destinul și cu natura. Imnul de mulțumire care încheie Pastorala emană acea pace spirituală a împăcării interioare, în întâlnirea cu natura dătătoare de viață și izvorâtă din iubirea lui Dumnezeu pentru oameni", subliniază muzicologul Mihai Cojocaru.

Stagiunea online
2 iulie 2020
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Program
Ludwig Van Beethoven
Concertul nr. 4, în sol major, pentru pian și orchestră, op. 58
Dirijor: Elio Boncompagni
Solist: Matei Varga
Simfonia nr. 6, în fa major, op. 68, "Pastorala"
Dirijor: Horia Andreescu

Înregistrarile concertelor din 17 mai 2018 și, respectiv, 4 mai 2018, pot fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii "George Enescu": site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).
Partener al transmisiunii de joi, 2 iulie 2020, este Forumul Cultural Austriac, înregistrarea fiind transmisă și pe pagina de Facebook a acestei instituții: https://www.facebook.com/fca.bucuresti/.
Accesul pe aceste canale online va fi gratuit, joi seară, pentru toți iubitorii muzicii.

Elio Boncompagni
Elio Boncompagni părăsește de timpuriu Toscana natală, mergând la Roma unde studiază cu Franco Ferrara direcția de orchestră, devenind apoi asistentul lui Tullio Serafin: două nume legendare. Înregistrează capodopere ale muzicii simfonice și e la pupitrul a numeroase spectacole de operă înainte de a deveni director la Théâtre Royal de La Monnaie din Bruxelles. A reconstituit, publicat și dirijat versiunea originală în limba italiană a operei Don Sebastiano de Donizetti, aflându-se la pupitrul spectacolelor cu operele Manon Lescaut, La Fanciulla del West și La Bohème din cadrul Centenarului Puccini, la Teatro del Giglio din Lucca. Elio Boncompagni s-a aflat de timpuriu în fruntea principalelor orchestre din Europa, Statele Unite, America de Sud și Australia: Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Dresdner Philharmonie, l'Orchestre Symphonique de Montréal, Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia de la Roma. A oferit și oferă cursuri de măiestrie la Conservatorul Regal din Bruxelles și la Indiana University din Bloomington. Este Mare Ofițer al Republicii Italiene. A murit pe 9 noiembrie 2019, la vârsta de 86 de ani.

Matei Varga
Considerat un adevărat continuator al incomparabilei tradiții ilustrată de genii ca Dinu Lipatti sau Clara Haskil, Matei Varga este ovaționat în lumea întreagă. "Muzician care poate încărca de semnificație chiar și cele mai simple linii melodice" (Fanfare, 2012), Matei Varga abordează la fel de firesc repertoriul universal ca și lucrările unor compozitori de seamă din zilele noastre. Printre acestea, a fost invitat să interpreteze în premieră europeană Concertul nr. 2 de Michael Hersch, "de o dificultate de necrezut", lăsând audiența "fără suflare" (Musikzeitung, 2013). Înregistrarea sa, în colaborare cu violoncelista Laura Metcalf, First Day, a fost desemnată printre primele zece ale anului 2016 de Classical Music Billboard. Iar Gramophone scria că "violoncelista și pianistul au colaborat cu strălucire la punerea în valoare a intensității ritmice și a amplelor pasaje lirice". Câștigător al Premiului "George Enescu" la București și laureat al Concursului "Maria Canals" la Barcelona, Matei Varga a fost distins cu Premiul pentru carieră "Salon de Virtuosi". A apărut în recitaluri ca solist în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii, printre care Carnegie Hall și Alice Tully Hall (New York), Konzerthaus (Berlin), Auditorium du Louvre, Salle Gaveau, Salle Cortot (Paris), Centrul Național al Artelor (Beijing), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Palau de la Música (Barcelona) și în marile săli de concert ale Chinei.
În vara anului 2017 Matei Varga a fost invitat de marea soprană Mariana Nicolesco să susțină un Recital Extraordinar "Omagiu lui Dinu Lipatti", celebrând centenarul nașterii marelui pianist, în cadrul Festivalului și Concursului Internațional de Canto "Hariclea Darclée". Matei Varga este licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu Ana Pitiș, Ioana Minei și Sandu Sandrin și al Mannes School of Music din New York, unde a studiat cu Pavlina Dokovska. Trăiește la New York.

Horia Andreescu
Dirijorul Horia Andreescu întreține o relație specială cu Filarmonica "George Enescu" de la debutul său din anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost Directorul Artistic și Dirijorul Șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii '80 și '90 a fost Dirijor Invitat Permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Laureat al unor importante concursuri internaționale, precum "Nicolai Malko" din Copenhaga (1977) și "Ernest Ansermet" din Geneva (1978), a început să studieze dirijatul la Conservatorul din București, a continuat cu Hans Swarowsky și Karl Österreicher la Academia de Muzică din Viena și s-a perfecționat cu Sergiu Celibidache la Trier și München. Între anii 1974 și 1987 a fost Dirijor Principal al Filarmonicii din Ploiești.
Împreună cu Virtuozii din București - ansamblul de elită pe care l-a înființat în 1988 -, Filarmonica "George Enescu" din București și Orchestra Națională Radio, Horia Andreescu a efectuat turnee extinse în Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Cipru, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Kuweit, Macedonia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Rusia, Spania, Ungaria și Turcia.
Bogata sa discografie acoperă o largă paletă stilistică și îmbină cu măiestrie bijuterii renascentiste și baroce, capodopere clasice și romantice și prime audiții contemporane.Una din inițiativele sale deosebite este imprimarea catalogului complet al creației simfonice enesciene, o premieră mondială apărută la Olympia în anii '90 și reeditată de Electrecord în 2015. Această integrală fost primită cu admirație de critica muzicală și contribuie semnificativ la recunoașterea mondială crescândă a operei compozitorului nostru național.

***

Canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii "George Enescu" a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare ale evenimentelor instituției: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter.

Canalul YouTube nou creat oferă celor interesați posibilitatea de abonare și de alertare prin e-mail asupra noilor postări.

Rămâneți alături de noi pe canalele:

Siteul Filarmonicii "George Enescu"
Pagina YouTube a Filarmoncii "George Enescu"
Pagina de Facebook a Filarmonicii "George Enescu"