Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Beethoven cu Filarmonica din Seul, dirijor Myung Whun Chung - Music box, 20 mai 2013

Publicat: luni, 20 Mai 2013 , ora 10.23

Vă invit să ascultați un disc lansat de casa Deutsche Grammophon în 11 aprilie 2013: lucrări de Beethoven interpretate de Orchestra Filarmonicii din Seul, dirijate de Myung Whun Chung, avându-l solist pe pianistul sud-coreean Sunwook Kim.

Acesta este al cincilea disc lansat de Orchestra Filarmonicii din Seul, dirijată de Myung Whun Chung în cadrul contractului de exclusivitate semnat cu Deutsche Grammophon în 2011. În total, vor apărea 10 discuri. De altfel, acesta este un motiv de mare mândrie pentru această orchestră sud-coreeană, prima din spațiul asiatic care a semnat un contract cu o mare casă de discuri la nivel mondial. Și desigur, mare parte din această reușită i se datorează lui Myung Whun Chung care a devenit în 2006 directorul muzical al filarmonicii din Seul, orașul său natal. Ambiția, puterea de muncă și cunoștințele lui Myung Whun Chung au transformat orchestra din Seul într-una care contează cu adevărat la nivel mondial.

Iar pe acest al cincilea disc, pot fi ascultate două capodopere beethoveniene: Concertul nr.5 "Imperialul" pentru pian și orchestră și Simfonia a V-a "a destinului". Solist este pianistul de doar 25 ani Sunwook Kim, remarcat în 2006, când doar la 18 ani cucerea premiul I la dificilul concurs de la Leeds, fiind cel mai tânăr câștigător din ultimii 40 ani din istoria acestei competiții.

În stagiunea 2012-2013, Sunwook Kim a fost alături de orchestre importante din Marea Britanie, Franța și Elveția, a susținut recitaluri la Berlin și Paris, printre alte centre culturale europene, și iată, și-a lansat și primul disc, grație colaborării cu Myung Whun Chung, care a înțeles astfel să-l promoveze pe mai tânărul său compatriot.

Ascultați o versiune sud-coreeană live a Concertului nr.5 "Imperialul" de Beethoven, ce vă va surprinde prin acuratețe și spiritul clasic.

Acest disc este un prilej de a ne reaminti de celebrul dirijor sud-coreean, cu o prodigioasă carieră internațională, care în ianuarie 2013 a împlinit 60 ani. Un dirijor ce a pornit ca un pianist strălucit, care de altfel a și câștigat în 1974 un premiu la dificilul concurs Ceaikovski de la Moscova. Myung Whun Chung și-a început cariera de dirijor în 1979, la Los Angeles, ca asistent al lui Carlo Maria Giulini. Și de atunci, a colaborat practic cu toate marile orchestre ale lumii, cea mai recentă reușită a sa fiind numirea ca dirijor principal invitat al Capelei de stat din Dresda - este primul dirijor căruia i se oferit această poziție din istoria seculară a acestei orchestre.

Ceea ce publicul larg știe poate mai puțin despre Myung Whun Chung este implicarea sa în proiecte sociale, umanitare și ecologice. A fost ambasador al proiectului antidrog al Națiunilor Unite, este ambasador UNICEF și ambasador cultural al Coreei de Sud - primul care a primit o asemenea misiune. A dezvoltat nenumărate programe culturale, în special pentru tineri, în țara natală, Coreea de Sud.

Legătura lui Myung Whun Chung cu Orchestra Filarmonicii din Seul este una emoțională, cred, în primul rând. Pentru că Myung Whun Chung a debutat la 7 ani, ca pianist, alături de această orchestră, pe care a transformat-o, o jumătate de secol mai târziu, într-un ansamblu de top la nivel internațional. Ascultați Simfonia a V-a de Beethoven, din nou o înregistrare live, și convingeți-vă singuri de statura înaltă prin calitate a orchestrei lui Myung Whun Chung.

Săptămâna viitoare, luni, 27 mai 2013, de la ora 20, vă propun un disc care se lansează la nivel internațional chiar în aceeași zi de 27 mai: albumul Heart's delight al tenorului polonez Piotr Beczala.

Cristina Comandașu