Agenda de concert Înapoi

Beethoven 250 - Recital de pian Mădălina Pașol

Publicat: vineri, 11 Decembrie 2020 , ora 13.28


Sâmbătă, 12 decembrie, la ora 19.00, stagiunea camerală a Filarmonicii "George Enescu" propune un recital Beethoven susținut de pianista Mădălina Pașol.

"Recitalul Beethoven 250 era programat pentru luna martie dar a fost amânat din cauza pandemiei. Acum, am bucuria și imensa onoare să îl pot susține, chiar în imediata apropiere a zilei de 17 decembrie 2020, când se împlinesc cei 250 de ani de nașterea marelui compozitor.

În această perioadă atât de dificilă pentru omenire, în care inteligența artificială încearcă să detroneze omul, îmi doresc să putem face încă un pas către profunda înțelegere a mesajului muzicii clasice universale, dedicând câteva momente din cotidianul nostru forței creatoare a lui Beethoven. Astfel, sunt sigură că vom putea percepe, mai plenar și mai profund, legătura pe care arta o stabilește cert între omenire si divinitate!" (Mădălina Pașol)


Sâmbătă, 12 decembrie, ora 19, Ateneul Român
Recital de pian Mădălina Pașol
În program lucrări de Ludwig van Beethoven (1770-1827): Sonata în Do major,nr. 21, Op. 53 - Waldstein, Sonata în Do minor, Nr. 32, Op. 111, Sonata în do diez minor "quasi una fantasia" nr. 14, Op.27, nr. 2, Sonata lunii


Pianista Mădălina Pașol a absolvit Liceul de muzică "George Enescu" din București, apoi Universitatea de Arte din Berlin (prof. Georg Sava și prof. Pascal Devoyon). A obținut bursa "Nachwuchs Förderung Stipendium - NaFög" a Senatului Cultural German pentru cursurile de master, precum și diploma de pianist concertist. De asemenea, a beneficiat de burse acordate de Fundația "Paul Hindemith", Universitatea de Arte din Berlin, Fundația "Georg Schumann". A fost distinsă cu premii la Concursul Internațional pentru pian "Fer-ruccio Busoni", Concursul Internațional ARD - München și a obținut Marele Premiu la Concursul Internațional de concerte Târgu Mureș. S-a perfecționat la numeroase cursuri de măiestrie susținute de Karl Leygraff, György Sebök, Claude Frank, Wladimir Merdjanoff, Ludmila Popișteanu, Stela Drăgulin, Günther Ludwig, Andrej Ijinsky. În turneele sale, pianista a concertat ca solistă, sau în formații camerale împreună cu soliști și artiști de renume mondial precum clarinetistul Giora Feidmann la Filarmonica din Berlin, Jakov Kreizberg și Orchestra Operei Comice din Berlin, Orchestra Universității de Arte din Berlin. În România, Mădălina Pașol a concertat cu filarmonicile din Arad, Constanța, Ploiești, Craiova, Târgu Mureș, cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. În perioada 2010 - 2014 a fost doctorandă și cadru didactic al Universității de Muzică din București.

Din anul 2014, Mădălina Pașol este președintele Institutului de Arte, care promovează artiști români și valori culturale naționale. În 2016 pianista a colaborat cu Music Film Festival - ARCUB și a debutat ca pianist de jazz în cadrul Jazz Festival Ferentari, iar în 2017 a concertat alături de Orchestra Națională Radio la Festivalul Internațional "George Enescu".

Recitalul va putea fi ascultat pe pagina de Facebook a Filarmonicii și pe canalul YouTube.