Evenimentele săptămânii Înapoi

BBC Proms – un concert comentat live de la Royal Albert Hall, luni 21 august, ora 21.30

Publicat: vineri, 4 August 2017 , ora 13.23

Cel mai important festival de muzică clasică din lume, BBC Proms, ajuns în 2017 la a 123-a ediție, continuă în Marea Britanie până în 9 septembrie. Radio România Muzical v-a oferit deja în transmisiune directă deschiderea din 14 iulie și alte câteva concerte (pe care încă le puteți asculta în arhiva de pe site-ul nostru). Iar după ce atenția noastră a fost îndreptată către un alt important Festival, "Richard Wagner" de la Bayreuth, ne întoarcem la Londra, capitala muzicală a lumii pe parcusul verii.

Și în acest an vom transmite atmosfera extraordinară de la Royal Albert Hall către ascultătorii Radio România Muzical printr-un concert comentat live dintr-una dintre lojele impresionantei săli circulare în care orice muzician sau pasionat de muzică visează să pășească măcar o dată.

Luni, 21 august, pe scenă va urca, în concertul cu numărul 50 al Festivalului BBC Proms din acest an, Orchestra Simfonică din Birmingham, condusă de dirijoarea lituaniană Mirga GraŸinytė-Tyla - o tănără și foarte talentată muziciană în vârstă de 30 de ani care a fost numită în toamna anului trecut director muzical al ansamblului amintit și a debutat la Proms tot în 2016. Tema concertului este libertatea politică și artistică, iar seara se va deschide cu Uvertura Leonora nr.3, scrisă de Ludwig van Beethoven pentru "Fidelio", o "operă a salvării" (oglindind realitatea unui moment istoric, dar și motivul spectaculosului, surprinzătorului). Uvertura celebrează trimful adevărului asupra tiraniei într-o muzică de o strălucitoare frumusețe, iar Simfonia a V-a din creația aceluiași compozitor, care va încheia programul, rescrie "regulile" simfonismului clasic.

Cele două creații beethoveniene vor fi încadrate de neoclasicul Concert pentru vioară în Re major de Igor Stravinvski (deși compozitorul nu agrea termenul) și de o lucrare în premieră mondială, o comandă BBC pentru Gerald Barry - titlul este "Canada", iar solist și narator va fi tenorul Allan Clayton.

O audiție de neratat - concertul comentat în direct de la Royal Albert Hall din Londra luni, 21 august, de la ora 21.30.

Andreea Chiselev