Evenimentele săptămânii Înapoi

BBC Proms în direct la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 14 Iulie 2023 , ora 9.43

BBC Proms este cel mai mare și mai longeviv festival din lume, un festival aflat în topul absolut al evenimentelor de muzică clasică. Desfășurat în fiecare vară la Royal Albert Hall din Londra, festivalul are loc în acest an în perioada 14 iulie-9 septembrie și atrage mari artiști și orchestre din Marea Britanie și din întreaga lume.

Ediția din 2023 aduce în prim-plan muzica romantică, nostalgică a lui Serghei Rahmaninov, de la a cărui moarte s-au împlinit în 28 martie, 150 ani.

BBC Proms aruncă lumina reflectoarelor și asupra compozitorului britanic Samuel Coleridge-Taylor, Dorei Pejacevic - prima compozitoare importantă a Croației și György Ligeti - o legendă a muzicii experimentale cu sonorități spațiale ce l-a inspirat pe regizorul Stanley Kubrick, folosind muzica pentru ilustrația filmelor de scurt metraj: A Space Odyssey, The Shining și Eyes Wide Shut.

O seară cu iz spaniol și accente franceze propune Orchestra Simfonică BBC sub bagheta lui Josep Pons în 20 iulie - concert pe care îl preia Radio România Muzical. Atât Debussy, cât și Ravel au "pictat" Spania în propriile lor culori sonore.

Doi compozitori francezi cu viziuni despre Spania, atât de diferite: Maurice Ravel, cu ritmul insistent sacadat al Boleroului, iar Claude Debussy, în sonoritățile vii din ciclul Imagini. Solista serii va fi violonista spaniolă María Dueñas - artistă BBC Radio 3 New Generation și câștigătoare a Concursului internațional de vioară Yehudi Menuhin în 2021. Va interpreta celebra lucrare a lui Édouard Lalo - Simfonia spaniolă. Astfel va fi marcată cea de-a 200-a aniversare a compozitorului romantic francez. În deschiderea serii veți asculta Interludiu și Andaluzia, din opera tragică a lui Manuel de Falla - "La vida breve", cu acțiunea sa plasată în Granada însorită.

Jeanine Costache