Evenimentele săptămânii Înapoi

BBC Concert Orchestra, în concertul de închidere a Festivalului RadiRo, pe 1 octombrie 2016!

Publicat: joi, 11 August 2016 , ora 11.23

În premieră la Sala Radio, BBC Concert Orchestra va susține concertul de închidere a Festivalului RadiRo sâmbătă, 1 octombrie 2016, sub bagheta dirijorului Barry Wordswoth, cunoscut publicului internațional în primul rând pentru performanțele sale de excepție la pupitrul celebrului The Royal Ballet din Londra!

Cu un program la frontiera între clasic și contemporan, între repertoriul internațional și cel britanic, concertul îl va aduce la București pe violonistul Charles Mutter, director adjunct al BBC Concert Orchestra, care cântă pe o copie a viorii Guarneri "Lord Wilton" din 1742, realizată pentru artist, în 2007, de către renumitul lutier german Stephan von Baehr.

Același concert va prilejui publicului din România bucuria reîntâlnirii cu flautista de origine română Ileana Ruhemann, flautist principal al BBC Concert Orchestra, cu o remarcabilă carieră internațională, o artistă pentru care au compus lucrări compozitori ca Stanley Black și John Tavener.

Concertele BBC Concert Orchestra pot fi ascultate în cadrul emisiunii Friday Night Is Music Night, pe BBC Radio 2, în fiecare vineri, și pe BBC Radio 3, unde ansamblul își propune să exploreze experiențe neobișnuite și neconvenționale în plan muzical. BBC Concert Orchestra a realizat coloana sonoră a mai multor filmelor de televiziune. În 2016, ca orchestră asociată a Southbank Centre din Londra, a susținut o serie de concerte, între care o interpretare a piesei de teatru muzical The Oliviers in Concert. Ansamblul participă în fiecare an la BBC Proms, atât la Albert Hall, cât și în Hyde Park. A susținut turnee în Japonia, China, Abu Dhabi, Suedia și Statele Unite.

Barry Wordsworth este dirijor principal invitat al The Royal Ballet, dirijor de onoare al BBC Concert Orchestra și al Brighton Philharmonic și director muzical de onoare al Birmingham Royal Ballet. S-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre renumite din Marea Britanie și din străinătate: Philharmonia Orchestra, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Ulster Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Toronto Symphony, Sydney Symphony, New Zealand Symphony, Rotterdam Philharmonic și Seoul Philharmonic. De-a lungul carierei sale la BBC, a dirijat în cadrul BBC Proms. În cei 17 ani ca dirijor principal al BBC Concert Orchestra, a participat la numeroase turnee alături de acest ansamblu, în Japonia, Statele Unite și China.

Charles Mutter s-a născut în 1970 și a studiat sub îndrumarea lui Anthony Stevenson, Andrew Sherwood, Kenneth Piper, David Takeno (la Jesus College, Cambridge) și Simon Fischer. După experiența colaborării, la Londra, cu ansambluri de notorietate ca Kreisler String Orchestra, Smith Quartet și Orchestre Révolutionnaire et Romantique, s-a stabilit în Scoția. Performanțele sale ca lider al Edinburgh Quartet (între 2003 și 2007) s-au bucurat de aprecierea criticii (a primit Premiul Editor's Choice pentru înregistrările din compoziții semnate de Hans Gál). A revenit la Londra, în 2007, pentru a ocupa poziția de director adjunct al BBC Concert Orchestra.

Cu o dublă origine, germană și română, Ileana Ruhemann și-a desăvârșit formarea artistică la Purcell School și a studiat flautul cu Judith Pearce. După obținerea licenței, a câștigat singurul loc disponibil pentru flautiștii străini la Conservatorul din Paris, în 1983, unde a studiat cu Alain Marion și Raymond Guiot. A cântat ca flautist principal alături de majoritatea orchestrelor simfonice din Marea Britanie: BBC Symphony, London Symphony, Royal Opera House, London Philharmonic. Ileana a ocupat poziția de flautist principal al BBC Concert Orchestra în 1989. A câștigat prestigiosul premiu National Federation of Music Societies' Award, in 1986, urmat de o serie de recitaluri în Anglia și de debutul la Wigmore Hall în 1988.

Biletele la Festivalul RadiRo sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas, în benzinăriile OMV și la casa de bilete a Sălii Radio. Pentru mai multe informații despre Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, vă rugăm să consultați site-ul www.radirofestival.ro.

Organizator: Radio România.