Agenda de concert Înapoi

Bach by night

Publicat: vineri, 27 Noiembrie 2015 , ora 9.46

Concertul care va închide cea de-a X-a ediție a Festivalului de Muzică Veche București are loc sâmbătă, 28 noiembrie 2015, de la ora 19.00, la Sala Radio, și vine drept ofrandă. Nu una oarecare, ci "Ofranda Muzicală"a lui Johann Sebastian Bach, în interpretarea ansamblului baroc "Il Gardellino", care poartă numele concertului (R 90) omonim compus de Antonio Vivaldi. Nucleul ansamblului este format de Marcel Ponseele (oboi), Jan de Winne (flauto traverso), Shalev Ad-El (clavecin), Ryo Terakado (vioară), Mika Akiha (violă), Hervé Douchy (violoncel). Ansamblul colaborează de asemenea cu muzicieni renumiți cum ar fi Ketil Haugsand (clavecin), François Fernandez (vioară, violă) sau Vittorio Ghielmi (viola da gamba).

"Ofranda Muzicală" are ca punct de plecare invitația pe care Frederick al II-lea al Prusiei i-a adresat-o lui Johann Sebastian Bach de a face o vizită la curtea sa. Cu această ocazie, Frederick i-a "oferit" lui Bach o temă muzicală, pe care compozitorul și-a luat angajamentul să o "transforme" într-o fugă. Thema Regium, așa cum a denumit-o Bach, a devenit în prezența regelui un ricercar la trei voci pe care Bach l-a improvizat, se pare, imediat. Atunci când Frederick i-a cerut lui Bach să improvizeze un ricercar la șase voci, Bach i-a răspuns că are nevoie de puțin timp pentru a studia posibilitățile temei. Până la reîntoarcerea sa la Leipzig, pornind de la Thema Regium, Bach a compus: un ricercar la trei voci, un ricercar la șase voci, o sonată în patru părți pentru flaut traversier, vioară barocă și continuo și canoane diverse între care se regăsește și "Fuga Canonica in Epidiapente".

Muzicieni de înaltă ținută, majoritatea membrilor ansamblului Il Gardellino sunt fondatori sau conducători muzicali ai unor prestigioase formații de muzică veche, printre acestea numărându-se Amsterdam Baroque Orchestra, La Petite Bande, L'Orchestre des Champs-Elysées sau Collegium Vocale. Având o bogată experiență în domeniul interpretării pe instrumente de epocă și deținând secretele rafinamentelor stilistice ale acestei muzici, ei reușesc redarea aproape de perfecțiune a încântătoarelor sonorități baroce.

Prin abordarea în paralel a lucrărilor aparținând lui Johann Sebastian Bach și a celor ale contemporanilor săi, membrii formației Il Gardellino urmăresc atât ilustrarea personalității celui pe care și l-au ales drept 'mentor spiritual' cât și abordarea unor lucrări prezente destul de rar în cadrul repertoriilor de muzică barocă. Colaborarea cu interpreți din mediul muzical contemporan sau aparținând altor domenii - literatură, filozofie, cinematografie, film documentar - au susținut și dezvoltat de-a lungul timpului interesul lor pentru interferența muzicii cu celelalte modalități de exprimare artistică.

Festivalul de Muzică Veche București are loc în perioada 20 octombrie - 28 noiembrie 2015 și cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se desfășoară la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Țăranului Român, Biserica Anglicană, Muzeul "Curtea Veche" și Muzeul Național al Pompierilor (Foișorul de Foc), cu participarea artiștilor și formațiilor din peste zece țări.

Ajuns la cea de-a zecea ediție, Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și este cotat pe locul patru între "cele mai frecventate festivaluri din București" (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Această ediție jubiliară a Festivalului de Muzică Veche București se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

În program:

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750):

Sonata în sol major, BWV 1038, pentru flaut traversier, vioară și basso continuo

Sonata în sol major, BWV 1039 pentru flaut traversier, viola da gamba și basso continuo

Pauză

Ofranda Muzicală, BWV 1079:

- Ricercar a 3

- Canon perpetuus super thema regium

- Canon a 2 cancrizans

- Canon a 2 in unisono

- Canon a 2 per Motum contrarium

- Canon a 2 per Augmentationem, contrario motu

- Canon a 2 per Tonos

- Fuga canonica in Epidiapente

- Canon a 2 - clavecin solo

- Canon a 4

- Trio Sonata: Largo - Allegro - Andante - Allegro

Interpretează:

Ansamblul de muzică veche Il Gardellino (Belgia):

- Jan de Winne - flaut traversier

- Christophe Robert - vioară barocă

- Ronan Kernoa - viola da gamba

- Ketil Haugsand - clavecin

Organizator: Antiqva. Co-organizator- Medieval Praxis. Co-producator: TVR 2.

Parteneri: Ministerul Culturii, Institutul Cultural Roman, ARCUB (Programul "Ești București"), Palatul Bragadiru, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național al Țăranului Român, Institutul Polonez București, Institutul Francez, Institutul Balassi, Societatea Muzicală, Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc, Brigada de Voluntari.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Brâncoveanu XO, Dacia.

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio 3Net, RFI, Observator Cultural, Nine O'Clock, Romania-Insider.com, CityCompass.ro, CalendarEvenimente.ro, ArtOut.ro, Men's Health, Marie Claire, Cosmopolitan, Beau Monde, Casa Lux, Ziarul Metropolis, Business Review, Zile și nopți, Veioza Arte.

Detalii:

www.earlymusic.ro

www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti

https://www.facebook.com/events/788893697887102/ (pagina evenimentului)

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas și benzinăriile OMV.