Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Zilele Muzicii Sacre' la Târgu Mureș - Interviu cu Vasile Cazan

Publicat: marți, 4 Decembrie 2018 , ora 13.31

Dirijorul Vasile Cazan, directorul Filarmonicii din Târgu Mureș, ne-a vorbit despre ediția cu numărul 29 a Festivalului Zilele Muzicii Sacre.


Festivalul Zilele Muzicii Sacre, organizat de Filarmonica din Târgu Mureș în perioada 6-22 decembrie, a ajuns deja la un număr impresionant de ediții. Cum vedeți dumneavoastră, în linii mari, evoluția festivalului de-a lungul acestor ani?

Ajungând la această a XXIX-a ediție, constat cu bucurie că interesul publicului față de această manifestare artistică de la noi este în creștere. În varietatea repertorială sunt schimbări de la an la an; chiar concertul simfonic cu care va debuta ediția din acest an este grăitor pentru că se va interpreta, chiar la început de festival - joi, 6 decembrie - un concert de Corelli, care se și numește Concert de Crăciun. Apoi, lăsăm spațiu, în concertele mari simfonice săptămânale, pentru o lucrare concertantă. Așa se întâmplă chiar acum, în 6 decembrie, când se va interpreta Concertul pentru pian nr. 5 în Fa major de Camille Saint-Saens, cu un pianist foarte bun din Spania - Josu de Solaun. Următorul îl avem în data de 13 decembrie; avem un dirijor din Ungaria - Erdelyi Daniel. Pianistul român Răzvan Dragnea ne va cânta Concertul pentru pian și orchestră în La major de Liszt. Apoi, Concertul extraordinar de Crăciun din 19 decembrie - Cristian Sandu, dirijor la Opera Română din Cluj, este cel care ne onorează la pupitrul Orchestrei și al Corului într-un concert vocal-simfonic.


Vor mai fi și alte evenimente cu tematică de sărbători.

Sunt două concerte corale. Corul mixt al Filarmonicii, pe care am onoarea să-l dirijez de aproape 30 de ani - concert în 9 decembrie, la o frumoasă biserică greco-catolică de aici din oraș; apoi în 16 decembrie, la o altă biserică ortodoxă. Pot să vorbesc despre un concert al unei corale la Biserica Unitariană; se numește Corala Pedagogilor Eufonia... sau Corul Musica Humana de la Biserica Reformată din cetate. De asemenea, sunt și concerte camerale. Într-o altă biserică este un alt concert în care doamna Aszalos Enikő va interpreta câteva lucrări celebre din literatura de Crăciun, colinde în toate limbile. Nu aș vrea să omit un concert pe care iarăși am bucuria să-l dirijez în 9 decembrie, un concert coral-instrumental în Palatul Culturii. Și, în fine, aș vrea să amintesc de ultimul concert din festival, care este un concert cameral instrumental intitulat Spre Bethleem mergeau cântând...; este un cor de tineret intitulat Rapsodia iubirii, un cor de copii - Floare de colț, o orchestră de suflători - Te Deum laudamus și un cvartet vocal de bărbați din Cluj-Napoca, al cărui dirijor este Sebastian Cazan. Așadar, este o ediție bogată și consistentă. Ne străduim să facem din această manifestare ceva de prestigiu, care să fie, de la an la an, cât mai atractivă și să mențină interesul publicului pentru acest festival.

Interviu realizat de Ana Diaconu