Cronici Înapoi

AUDIO. Volumul 'George Enescu - Muzicianul de geniu în imagini', lansat în cadrul programului 'Luna Enescu la ICR'

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2017 , ora 13.27

Seria evenimentelor cuprinse în programul Luna Enescu la ICR a continuat joi, 26 octombrie 2017, în aula Muzeului Național George Enescu, cu lansarea celui de-al doilea volum al titlului George Enescu - Muzicianul de geniu în imagini. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Național George Enescu, din partea căruia a luat cuvântul muzicologul Cristina Andrei, directorul instituției:

"Fac parte din familia maestrului Viorel Cosma și mă mândresc cu acest lucru. De asemenea, noi am avut o colaborare foarte frumoasă și la nivelul instituției, la nivelul Muzeului Național George Enescu pentru că maestrul Viorel Cosma ne-a fost aproape, ne-a îndrumat pas cu pas în activitatea noastră dedicată lui George Enescu."

…și de Institutul Cultural Român. Președinta ICR, Liliana Țuroiu, a fost prezentă la eveniment:

"Acest program, Luna Enescu la ICR, a fost un rezultat firesc al foarte multor acțiuni pe care reprezentanțele ICR le-au derulat în străinătate. Luna Enescu la ICR este un rezultat nu doar al acestor acțiuni, cât, mai ales, al succesului pe care fieare eveniment în parte l-a avut în marile capitale europene."

Volumul George Enescu - Muzicianul de geniu în imagini, care portretizează perioadele de "Maturitate" și "Senectute" din viața muzicianului, este semnat de regretatul muzicolog Viorel Cosma, care s-a stins din viața în urmă cu două luni, și editat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Muzeul Național George Enescu. Prezentarea a fost realizată de muzicologul Mihai Cosma:

"Nici nu știu cum să-l numesc mai bine - este o carte sau un album. Dacă ar fi să ne uităm la grafică și la numărul foarte mare de imagini sigur că este un album, dar este un album care se autopovestește, care te îndrumă, care îți ghidează pașii și te călăuzește prin cariera lui George Enescu aproape mai binecât dac-ar fi fost o carte de text scris muzicologic pur și simplu. E o foarte nimerică combinație între imagine și textul explicativ care însoțește aceste imagini."

După evenimentul de lansare, în cadrul căruia a luat cuvântul chiar și fiica autorului, Roxana Cosma, a urmat un recital, în care violoncelistul Marin Cazacu, violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Iulian Ochescu au încântat publicul cu pagini muzicale din creația compozitorilor George Enescu, Constantin Dimitrescu, Paul Constantinescu și Béla Bartók. Iată ce ce au declarat la finalul serii, violoncelistul Marin Cazacu:

"Evenimentul în sine are o conotație și emoțională și vibrantă în același timp și, mai ales pentru noi, interpreții muzicii lui George Enescu, într-un context în care a fost lansată o carte despre George Enescu."

…și violonistul Gabriel Croitoru:

"Eu colaborez foarte strâns cu Muzeul Național George Enescu. Am și cântat alături de un prieten foarte drag, de Marin Cazacu, cu care am colaborat de sute de ori pe scenă și normal că-mi face plăcere."

Reportaj realizat de Ana Diaconu