Cronici Înapoi

AUDIO. Visul francez al unei nopți de vară… cu pianistul Pascal Roge

Publicat: joi, 22 Iunie 2017 , ora 11.57

În general, titlurile festivalurilor de orice tip sunt doar simple trucuri de marketing, fără prea mare legătură cu conținutul efectiv al acestora. Pot spune, în urma recitalului de aseară, că festivalul 'Visul unei nopți de vară' nu face parte din această categorie, chiar dacă nu are nicio legătură cu bătrânul Will, are o mare legătură însă cu visarea, iar cea la care ne-a invitat pianistul Pascal Roge a fost una cu parfum francez.

O întâlnire emoționantă cu publicul român, după mai bine de 50 de ani de la prima vizită a artistului la București, atunci când a participat la Concursul Internațional George Enescu, seara a avut toate culorile unui recital ideal. Repertoriul a fost unul eminamente francez, cu accent pe prima parte a veacului al XX-lea.

Totul s-a deschis cât se poate de simplu, cu cele mai cunoscute Gymnopedii (numărul 1 și 3) de Erik Satie. Brusc, am simțit schimbarea autorului, când am intrat în Sonatina lui Ravel. Frumusețea muzicilor acestei seri a stat și în individualitatea fiecărei miniaturi prezentate, în aparenta mare uniformă tono-modală. Din nou, schimbare de stil, și am ascultat ciclul de variațiuni Les Soirées de Nazelles de Francis Poulenc. Aceste portrete muzicale realizate de compozitor prietenilor săi au adus publicului variate culori, de la un violet nostalgic, de înserare, la un roșu aprins, pasional.

Ultima parte a recitalului a fost dedicată Domnului Croche, Claude Debussy, din creația căruia am putut asculta în integralitate primul caiet de Preludii, cu codă la final, un intrus, Claire de Lune, bisul oferit de artist.

Cu rafinament, stil, calmitate și căldură, Pascal Roge ne-a purtat prin variate lumi sonore și a oferit un start mai mult decât reușit festivalului 'Visul unei nopți de Vară'. Iată ce ne-a spus la final artistul despre revenirea în România:

"Este copleșitor, au trecut atâția ani, am atâtea amintiri, concursul a fost nu doar începutul carierei, ci și al vieții mele muzicale. Am cunoscut oameni extraordinari aici, pe Nadia Boulanger, pe Radu Lupu. A fost o experiență formidabilă pentru un tânăr și aștept cu nerăbdare să mă reîntorc anul viitor, însă de cealaltă parte a mesei, în calitate de membru al juriului. Am remarcat că am avut parte de un public foarte bun în această seară și sper că i-au plăcut culorile și sonoritățile muzicii franceze."

Radu Mihalache