Interviuri Înapoi

AUDIO. Violonistul Remus Azoiței în concert la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 5 Aprilie 2017 , ora 12.28
Joi și vineri, 6 și 7 aprilie 2017, în Sala Mare a Ateneului Român, au loc două concerte simfonice susținute de Orchestra Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta dirijorului Camil Marinescu. În program, regăsim titluri de Piotr Ilici Ceaikovski și de Adrian Iorgulescu, iar solistul evenimentelor este violonistul Remus Azoiței.


Mâine și vineri veți susține două concerte la Ateneul Român alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" și de dirijorul Camil Marinescu. Veți interpreta Concertul pentru vioară de Piotr Ilici Ceaikovski. Spuneți-ne ce reprezintă acest opus pentru dumneavoastră și de ce v-ați oprit asupra lui pentru cele două evenimente?

Pentru mine, Concertul de Ceaikovski este cel mai grandios concert de vioară din cele scrise. Este o lucrare incredibilă și extrem de dificilă. Un violonist îl aprofundează de-a lungul multor ani. Și, deși pornind cu el din anii de studenție, ne reîntoarcem și întotdeauna există loc de mai bine, fără discuție, și am și eu istoria mea cu acest concert. M-am reîntors la el de atâtea ori și am beneficiat de îndrumarea unor muzicieni incredibili și acum pot să spun că am ajuns la un punct cât de cât satisfăcător. Este o sărbătoare de fiecare dată când Concertul de Ceaikovski este interpretat; este acea energie în sală, acea electricitate, să spun așa, de așteptare înainte ca primele acorduri ale acestui concert să se producă… Este o sărbătoare și pentru mine, ca violonist, și ca om mă face să mă gândesc că viața e cu adevărat frumoasă.


Cum ați putea descrie colaborarea dumneavoastră cu dirijorul Camil Marinescu?

Camil Marinescu este omul detaliului. Chiar și ieri ne-am văzut și am repetat doar noi doi, pentru ca dânsul să înțeleagă exact ce fac eu și ce-aș dori să fac și să aibă control absolut asupra orchestrei și a intențiilor mele interpretative. Practic, suntem pe aceeași lungime de undă, pentru că și eu sunt un om de detaliu.


Ce alte evenimente se întrevăd în agenda dumneavoastră pentru viitorul apropiat?

Am mai multe recitaluri în Anglia și masterclass-uri pentru publicul din România. Voi apărea, desigur, la Festivalul Enescu din septembrie, alături de pianista Alexandra Dariescu; pe 14 septembrie, la Ateneul Român.

Interviu realizat de Ana Diaconu