Interviuri Înapoi

AUDIO. Violoncelistul Valentin Răduțiu, prezent pe scena Festivalului Vară Magică

Publicat: miercuri, 25 Iulie 2018 , ora 13.01

Ediția a VII-a a Festivalului Vară Magică de la Ateneul Român continuă astăzi, 25 iulie 2018. De la ora 19.30, Orchestra Națională Simfonică a României va evolua sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, într-un program ce cuprinde Concertul op. 104 în si minor pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvoűák, Suita Cavalerul rozelor de Richard Strauss și Bolero-ul de Maurice Ravel. Solistul concertului de Dvoűák va fi violoncelistul Valentin Răduțiu, care ne-a acordat următorul interviu.


Sunteți invitat să cântați în cadrul Festivalului Vară magică, alături de ceea ce se numește acum Orchestra Națională Simfonică a României și care reunește tineri foști membri ai Orchestrei Române de Tineret. Cum vi se pare această inițiativă?

Cred că este o inițiativă absolut fantastică! Mă bucur că deja s-a răspândit vestea ce orchestră minunată este această orchestră de tineret care cântă, de fapt, absolut la un nivel al unei orchestre profesionale și are în față multe proiecte foarte frumoase. Chiar cu maestrul Măcelaru, cu care cântăm la Ateneu, de exemplu, vor pleca la New York - tocmai am aflat - și cred că poată renumele muzicienilor români în toată lumea. De asemenea, în curând vor cânta și la Berlin, unde eu trăiesc și mă bucur să-i revăd pe scena de la Konzerthaus. Desigur că mă bucur acum, în primul rând, că interpretăm împreună Concertul de Dvoűák, care este unul dintre cele mai frumoase concerte din repertoriul violoncelului și mă revăd cu maestrul Măcelaru cu care am cântat la Festivalul Enescu anul trecut. La fel, și cu orchestra de tineret este o revedere. E un lucru foarte frumos să te reîntâlnești cu muzicieni după ce ai trăit deja alături de ei și ai împărțit emoții pe scenă.


Ce urmează pentru dumneavoastră după București?

Mă întorc la Berlin. Voi avea un masterclass în Italia; este o pasiune de-a mea să și predau și mă bucur să petrec o săptămână intensă cu 10 tineri violonceliști în Atri, în regiunea Abruzzo, aproape de Marea Adriatică. Apoi, mă bucur și eu de câteva zile de vacanță mediteraneană.

Interviu realizat de Ana Diaconu