Cronici Înapoi

AUDIO. Un nou eveniment derulat în programul Festivalului Internațional de Duo Majura - Momente Muzicale Magice

Publicat: miercuri, 25 Octombrie 2017 , ora 12.50

Cea de-a patra zi a Festivalului Internațional de Duo Majura - Momente Muzicale Magice - în cadrul căruia se derulează și Concursul Suzana Szörenyi - s-a încheiat marți, 24 octombrie 2017, în ambianța Ateneului Român, cu un recital de duo pianistic dedicat memoriei pianistei Suzana Szörenyi. Protagoniști au fost pianiștii polonezi Adam Piórkowski și Mikołaj Andrzej Sikała, cei care, în ediția din 2016, s-au bucurat de aprecierea unanimă a membrilor juriului, câștigând ambele premii I ale concursului, la secțiunile de duo pianistic la patru mâini și, respectiv, la două piane.

Ne-a vorbit despre cei doi tineri muzicieni pianista Steluța Radu, membru fondator al proiectului:

"Mi se pare că de anul trecut erau cu totul excepțional. De aceea au obținut Premiul I la ambele categorii - patru mâini și două piane, dar, într-adevăr, astă seară a fost un regal cum de puține ori totuși auzim sub forma acestei formații în România. Un program extraordinar de dificil și foarte complex. Și, de altfel, în bis ne-au arătat că se pot apropia și de muzica romantică prin Brahmsul pe care ni l-au dăruit. Suntem foarte bucurăși că avem foarte mulți candidați anul acesta. Încă n-am început categoria de două piane care se pare că a fost cea mai atractivă, având cel mai mare număr de concurenți."

Trebuie să recunosc că m-a întristat puțin numărul substanțial de scaune rămase neocupate, în ciuda faptului că un recital de duo pianistic este un gen de eveniment programat destul de rar în stagiunile obișnuite ale instituției. Mai mult decât atât, pianiștii au prezentat un repertoriu extrem de atractiv, ales din diversitatea muzicii de secol XX, iar comunicarea și coordonarea dintre ei au funcționat foarte bine, reconfirmând succesul de anul trecut, dar și faptul că cei doi cântă împreună de mai bine de patru ani. Mi s-a părut cât se poate de binevenită alegerea Sărbătorii primăverii de Stravinski pentru încheierea programului, în aranjament pentru pian la 4 mâini. Adam Piórkowski și Mikołaj Sikała au declarat că aceasta este lucrarea lor preferată, dintre cele destinate formulei de duo:


Care au fost primele voastre gânduri atunci când ați primit invitația de a cânta la București?

Ne-a bucurat foarte mult să primim această invitație pentru că avem amintiri foarte dragi de aici, de anul trecut, și am fost nerăbdători să ne întoarcem. Când am pregătit repertoriul pentru acest concert, am făcut-o cu foarte mult entuziasm, pentru că abia așteptam să cântăm în fața acestei audiențe, care este extrem de caldă și primitoare.


Gândiți-vă că vă adresați unor tineri muzicieni care nu au avut încă ocazia să cânte în duo. Care ați spune că sunt cele mai mari beneficii ale acestei experiențe?

Cred că sunt foarte multe avantaje. Când cânți în duo sau, de fapt, în orice altă formulă camerală, te ajută foarte mult faptul că îi asculți pe ceilalți și atingi o stare de stabilitate, de calm. Aceasta pentru că atunci când cânți cu cineva, nu poți grăbi sau rări tempoul; de fapt, poți, dar numai dacă ai un partener foarte bun, iar această nevoie de precizie te ajută foarte mult și atunci când te regăsești în ipostaza solistică. Un alt avantaj este acela că este mult mai puțin stresant să cânți cu încă cineva. De exemplu, astăzi, eu nu m-am simțit deloc stresat - ne-au spus cei doi pianiști, Mikołaj Sikała și Adam Piórkowski.

Reportaj realizat de Ana Diaconu