Interviuri Înapoi

AUDIO. Ultimul concert din stagiunea 2015-2016 a Orchestrei de Cameră Radio - Interviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea

Publicat: miercuri, 15 Iunie 2016 , ora 15.16

Orchestra de Cameră Radio prezintă astăzi, 15 iunie, ultimul său concert din stagiunea 2015-2016, un eveniment care îl aduce în fața publicului bucureștean pe tânărul pianist Florian Mitrea. La pupitrul dirijoral se va afla Gabriel Bebeșelea, care ne-a vorbit despre concertul din această seară, dar și despre proiectele pe care le pregătește pentru lunile următoare.


Diseară va avea loc ultimul concert înscris în stagiunea 2015-2016 a Orchestrei de Cameră Radio. Cu această ocazie veți dirija un program eminamente clasic, cu lucrări din creația lui Mozart și Haydn. De ce ați ales acest program și care este viziunea de ansamblu pe care o va creiona concertul?

Ideea acestui concert a fost de a demonstra un oarecare polistilism în cadrul curentului clasic. Prima lucrare este "Adagio și Fugă" a lui Mozart, o lucrare în care a înglobat toate tehnicile contrapunctice baroce, dar într-un limbaj clasic. Apoi, Concertul nr. 23 cu excelentul pianist Florian Mitrea ; foarte mulți muzicologi spun că e cu un picior în romantism, mai ales dramaturgia părții a doua. Iar ultima lucrare din această seară va fi Simfonia 100 de Haydn, Simfonia "Militară", în care avem foarte multe stiluri și foarte multe tipuri de instrumentații combinate în aceeași lucrare.


Tocmai ce l-ați amintit pe Florian Mitrea care va fi în ipostază solistică în această seară. Cât de armonios decurge colaborarea între doi colegi de generație?

A fost o colaborare și este în continuare o colaborare extrem de frumoasă și ne-am simțit din prima secundă foarte bine împreună. Sunt sigur că publicul o să vadă emulația pe care o transmite Orchestrei de Cameră Radio și energia pe care ne-o oferă.


Cu ce alte proiecte veți mai încânta publicul în viitorul apropiat pentru că, din câte știm, vă pregătiți pentru câteva apariții în afara țării pe parcursul acestei veri?

De la București o să plec la Londra unde o să dirijez Philharmonic Chamber Orchestra, apoi o să fac o producție de ''Il viaggio a Reims'' de Rossini, la Pesaro, în faimosul Rossini Opera Festival. Apoi, Orchestra Națională de Tineret a Republicii Moldova la Chișinău și la Kiev - un concert în premieră la Kiev, foarte important, cu Filarmonica de acolo. Și… astfel s-a încheiat vara mea extrem de plină. După aceea o să urmeze noua stagiune, și mai plină.
Interviu realizat de Ana Diaconu