Cronici Înapoi

AUDIO. Ultimul concert din cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului 'Vară Magică'

Publicat: joi, 25 August 2016 , ora 13.23
Miercuri, sub cupola Ateneului Român a avut loc ultimul concert din Festivalul "Vară Magică", ajuns anul acesta la a V-a ediție. Orchestra de Tineret România-Moldova a evoluat sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, avându-i soliști, tată și fiu, pe Marin și Ștefan Cazacu. Suita I în Do major a deschis seara de 24 august 2016, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, tinerii muzicieni reușind o subtilă creionare a muzicii enesciene, o versiune interpretativă apreciată de cei aflați în sală. De altfel, serile de vară magică aduc un public numeros la Ateneul Român, deopotrivă melomani și specialiști; un public în care am regăsit-o pe profesoara Mihaela Tomescu: "Foarte interesant! Lucrări ample, lucrări frumoase și lucrări romantice - un program deosebit, de mare anvergură."

Ceaikovski și Prokofiev au fost următorii compozitorii din concert și am asistat la un frumos schimb de generații; o predare de ștafetă de la tată la fiu, Marin Cazacu oferind o emoționantă interpretare a ariei lui Lenski din opera "Evgheni Onghin" într-o versiune pentru violoncel și orchestră. Rămânând în atmosfera muzicii lui Piotr Ilici Ceaikovski, a urcat pe podium Ștefan Cazacu pentru a interpreta Varațiuni pe o temă Rococo. Este debordantă exuberanța lui. Ștefan Cazacu a impresionat încă o dată cu carisma, cu tehnica sa violoncelistică, afișând ușurință și o mare plăcere de a cânta. Ștefan Cazacu: "Tot timpul avem o stare pozitivă înainte să intrăm pe scenă - și colegii, și maestrul. Și eu încerc să adopt aceastră atitudine pozitivă."

În partea a doua a serii, Orchestra de Tineret România-Moldova a interpretat Suita op. 64 "Romeo și Julieta" de Serghei Prokofiev. Dramatism și o gamă largă de culori am sesizat în versiunea pe care tinerii muzicieni au propus-o sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, versiunea lor stârnind ropote de aplauze și un final cu trei bisuri, spre bucuria celor aflați în sală. Între ei și muzicologul Grigore Constantinescu: "Plecăm cu o amintire foarte frumoasă, cu un concert pe care Cristian Mandeal l-a făcut cu toată forța de care dispune el."

Un final reușit pentru Festivalul Vară Magică, un concert cu care muzicienii Orchestrei de Tineret România - Moldova speră să cucerească, peste două zile, și publicul Festivalului Internațional al Orchestrelor de Tineret de la Berlin.

Marin Cazacu: "Ceaikovski sigur că predispune la emoție… Cu o orchestră de tineri este și mai frumos să creezi și sunt impresionat, de-a dreptul, de ceea ce au putut realiza în această seară. Maestrul Mandeal este un vrăjitor prin ceea ce a putut crea prin acești tineri. Marea muzică asta înseamnă - să te dărui, să fii atent la fiecare detaliu, să-l cultivi și, mai ales, să urmărești dramaturgia muzicală care există în fiecare dintre lucrări."

Reportaj realizat de Jeanine Costache