Cronici Înapoi

AUDIO. Turneul Internațional Stradivarius Enescu Experience - la Sala Radio

Publicat: miercuri, 27 Mai 2015 , ora 10.52

Cea de-a VIII-a ediție a Turneului Stradivarius a continuat marți, 26 mai 2015, la Sala Radio din capitală. Seria propusă de Alexandru Tomescu și pianistul Eduard Kunz stă în 2015 sub semnul lui George Enescu, de la a cărui trecere se împlinesc șase decenii.


"Doamnelor și domnilor, bună seara! Bine ați venit la spectacolul Enescu Experience! Este un moment pe care l-am așteptat de foarte mulți ani. Mai concret, exact din clipa în care am primit vioara Stradivarius Elder Voicu m-am gândit oare când va fi momentul potrivit pentru a prezenta publicului din România un program integral românesc."

…Cuvintele rostite de violonistul Alexandru Tomescu ieri seară pe scena Sălii Radio în debutul recitalului din cea de-a opta ediție a Turneului Internațional Stradivarius.

În 2015 seria care de-a lungul timpului a propus lucrări de Serghei Prokofiev, Johann Sebastian Bach sau Niccolo Paganini, stă sub semnul marelui compozitor român George Enescu, acum când se împlinesc șase decenii de la trecerea sa în eternitate.

Alături de Eduard Kunz, Alexandru Tomescu a interpretat integrala sonatelor pentru vioară și pian, publicul numeros din Studioul Mihail Jora având o bună șansă de a descoperi arta creatorului român. Plecând de la prima sonată op. 2 în Re major semnată de adolescentul Enescu, în vârstă de doar 16 ani, trecând prin cea de-a doua lucrare dedicată celor două instrumente și ajungând la o partitură de maturitate - Sonata op. 25 în la minor "în caracter popular românesc", una dintre cele mai dificile pagini scrise în secolul 20, cei doi interpreți au reușit să creeze o atmosferă aparte, care i-a purtat pe cei din sală în lumea magică a lui George Enescu.

"Tomescu are o sensibilitate cu totul aparte. Ca de obicei, o încântare!"

"Ne bucurăm foarte mult de fiecare dată când îl vedem. Este un artist excepțional, cu totul deosebit. Mă bucur pentru el, că la tinerețea lui are un astfel de succes și parcă din ce în ce publicul îl iubește mai mult."

"Armonia pe care ne-au transmis-o… de câtă nevoie este de această armonie… și conlucrare la unison în societatea de astăzi."

"E foarte bun, foarte bun! Profesionalism, sensibilitate, o încântare! M-a impresionat."

Aplauze ce au durat minute bune pentru violonistul Alexandru Tomescu și pianistul Eduard Kunz au încheiat un nou recital reușit din cadrul Turneului Stradivarius Enescu Experience.

"Doi tineri de excepție!"

"Minunat! Un spectacol inedit pentru noi; recunosc că nu suntem consumatori de muzică clasică. Am venit pentru prima dată la un asemenea spectacol, dar sunt impresionat. Sunetele m-am transpus într-o altă sferă."

"A fost excepțional, am fost încântată! Voi reveni cu plăcere și altădată."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie