Interviuri Înapoi

AUDIO. Toufic Maatouk dirijează Donizetti la Sala Radio

Publicat: marți, 12 Iunie 2018 , ora 12.44
După succesul pe care l-a obținut în 2015, când a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart, Toufic Maatouk va dirija o altă lucrare monumentală la Sala Radio. Miercuri, 13 iunie 2018, de la ora 19.00, dirijorul libanez se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio și va aduce în fața publicului bucureștean Messa da Requiem, ce poartă semnătura compozitorului italian Gaetano Donizetti. Dirijorul Toufic Maatouk a vorbit despre această lucrare:

Requiemul lui Donizetti, deși conține o muzică frumoasă, este o lucare încă necunoscută. Nici în Italia nu a fost cântată atât de des până în urmă cu 60-65 de ani, atunci când dirijorul Gianandrea Gavazzeni a redescoperit partitura și a și imprimat-o pe disc. Însă în continuare nu se bucură de popularitatea Requiemului de Verdi sau Stabat Materului de Rossini, dar lucrarea lui Donizetti este importantă tocmai pentru că face legătura dintre cele două menționate anterior. E o trecere firească, spun eu, de la muzica lui Rossini la cea a lui Verdi. Requiemul lui Donizetti înglobează elemente din bel-canto, combinate foarte bine cu muzica religioasă. Repet, pregătește terenul pentru Requiemul lui Verdi, și asta pentru că lucrarea lui Donizetti este una teatrală. Cred că publicul de la Sala Radio va aprecia această lucrare.

Nu dirijez pentru prima dată Orchestra de Cameră Radio. Ansamblul a fost invitat să concerteze la sfârșitul anului trecut în cadrul Festivalului Internațional "Beirut Chants" și mă bucur că lucrăm din nou împreună. E un ansamblu foarte bun, la fel și Corul Academic Radio. Sunt onorat să fac parte din acest proiect și să dirijez aici.

Lucian Haralambie