Interviuri Înapoi

AUDIO. Tiberiu Oprea dirijează 'Duelul Viorilor'

Publicat: miercuri, 10 Decembrie 2014 , ora 10.52

Miercuri, 10 decembrie 2014, la Sala Radio reîncepe "Duelul Viorilor" - turneul susținut de Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, ajuns în 2014 la cea de-a patra ediție. Cei doi violoniști vor fi soliștii Orchestrei de Cameră Radio, într-un concert dirijat de Tiberiu Oprea.


Este o plăcere deosebită să colaborez cu Orchestra de Cameră Radio și o onoare să vin să fac acest concert alături de doi soliști de renume - Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru - care sunt doi violoniști nemaipomeniți nu numai naționali, ci și internaționali. Din câte am înțeles, o să fie un concert cu sala sold-out, ceea ce este cu atât mai bine și cu atât mai frumos pentru toată lumea. Este un concert cu muzică ușor digerabilă și, sigur, publicul a venit și pentru aceasta, dar în primul rând pentru cei doi soliști care ne fac cinste.

Este un program frumos, cu o muzică preclasică în prima parte, urmând ca în partea a doua să urcăm ușor pe scara cronologică și să trecem în aria lui Schubert cu o nemaipomenit de frumoasă și senină Simfonie a VI-a.

Noua mea colaborare cu Orchestra de Cameră este la fel de fructuoasă ca celelalte; este a doua oară în acest an când sunt invitat. În afară de repetițiile strict muzicale, avem discuții foarte interesante cu membrii orchestrei, întotdeauna repetițiile sunt fructuoase și, iată, probabil că răspunsul publicului este pe măsură.

Sperăm să fie un concert nemaipomenit și să plecăm acasă toți încărcați de această energie muzicală pozitivă.


Revenind la "duelul" dintre cei doi, cât de benefic este un astfel de concert pentru lumea muzicală românească?

Este benefic nu numai pentru lumea muzicală românească… nu le știu planurile de viitor. Pentru noi este benefic pentru că, iată, este ca reclamele acelea "doi într-unul", noi îi avem pe amândoi atât în ceea ce privește recitalurile lor, cât și în acest concert simfonic. Sunt nu numai doi violoniști extraordinari, dar și doi supermuzicieni. Și când ai de-a face cu asemenea minți, te trag și pe tine în direcția bună, nu poți să-ți faci treaba la nivel mediocru. Este benefic pentru mine ca muzician, ca dirijor în afirmare, este benefic pentru ansamblul pentru care ei evoluează, este foarte binevenit pentru public și sper ca acest proiect să meargă mai departe.

Desigur, nu mai e nevoie să fac eu popularizare pentru acest concert, el se popularizează de unul singur prin aceste două nume de răsunet alături, desigur, de valoroasa Orchestră de Cameră Radio. Va fi un program frumos. Nu cred că există motiv de a nu deschide radioul și de a asculta o muzică bună, frumoasă, edificatoare, senină, energizantă. Eu cred că este un mare plus. O să fie un concert echilibrat din toate punctele de vedere, mai puțin cel al valorii, pentru că din acest punct de vedere va fi un super-concert, pentru că avem super-soliști, o super-orchestră și un dirijor care are marea onoare de a fi invitat lângă aceste trei entități muzicale românești de prestigiu.

Interviu realizat de Lucian Haralambie