Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara la Ateneul Român - 23 octombrie 2018

Publicat: miercuri, 24 Octombrie 2018 , ora 15.07

Sensibilitate, inovație, agilitate în pasajele de virtuozitate și, nu în ultimul rând, o excelentă comunicare - sunt calități care îi definesc pe chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan. Din 2009 alcătuiesc Duo Kitharsis și sunt, deja o formulă muzicală consacrată care atrage publicul în sala de concert.

Prezenți constant în cadrul seratelor de marți, Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan aduc de fiecare dată programe inedite, special gândite pentru a satisface o plajă cât mai mare de melomani. În 23 octombrie, la Sala mică a Ateneului Român, Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan au celebrat Centenarul Marii Uniri, oferind publicului un program dedicat muzicii românești. Despre tanscripțiile pentru două chitare cei doi muzicieni au vorbit cu entuziasmul cu care au cântat:

Dragoș Horghidan: "Suntem mari iubitori de folclor românesc, deși până acum nu pot să zic că am epatat și am arătat în mod expres lucrul acesta. Uneori am mai avut în bisurile noastre muzică românească, transcripții făcute de noi. Avm chitare românești."

Alexandra Petrișor: "Cumva, în anul 2017, am început să facem cercetare pe tema Centenarului și am început să ascultăm muzică românească, foarte multă muzică românească. Am început procesul de cercetare având chitara în minte..."

Dragoș Horghidan: "Avem în plan să transcriem prima rapsodie de Enescu, doar că avem nevoie de alte chitare, cu mai multe corzi. Cineva ne construiește două chitare cu mai multe corzi special pentru treaba asta. Noi transcriem în general cam tot ce putem."

Dansurile populare românești semnate de Bela Bartok, dar și opusuri din creația unor compozitori precum Ciprian Porumbescu, Sabin Drăgoi sau Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu am putut asculta aseară alături de un public pe care Duo Kitharsis a reușit să și-l fidelizeze:

Alexandra Petrișor: "Publicul a fost extraordinar, ca de fiecare dată aici, la Ateneul Român. Și pentru noi este o mare plăcere de fiecare dată să cântăm. A fost exact cum ne-am imaginat acasă. În fiecare seară când ne îmbrăcam în hainele de concert și ne imaginam publicul în fața noastră, exact așa ni l-am imaginat!"

Dragoș Horghidan: "Am fost și provocați, în același timp, de noi înșine și ne-am și auto-sfidat, dacă pot spune așa. Pentru că ne-am luat un angajament destul de serios, să cântăm multe transcripții. Unele dintre ele, dacă au avut una sau două ieșiri, testări în cadre mici. Și am zis... De ce nu, la Ateneu!"

Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan sunt doi instrumentiști care se cunosc foarte bine, se completează în evoluțiile lor, dovedind o excelentă comunicare într-o seară dedicată chitarei și creației populare românești. Aplauzele entuziaste ale publicului confirmă reușita unui recital cu care ne întâlnim destul de rar în sălile de concerte.


Reportaj realizat de Jeanine Costache