Cronici Înapoi
AUDIO. Stagiunea de Marți seara la Ateneul Român - 20 martie 2018
Unii cronicari spun despre Szöcs Botond că este "un al doilea Richter". Tânărul brașovean are o tehnică pianistică foarte bună pe care și-a pus-o în valoare într-un program care a cuprins lucrări de Beethoven, Liszt și Rachmaninov. Prezența numelui său pe afișul Stagiunii de marți seara, a atras în 20 martie un public numeros ce a umplut Sala mică a Ateneului Român. 22 de ani are Szöcs Botond și un palmares interesant, cu numeroase apariții în recitaluri și concerte atât în țară, cât și peste hotare. Pentru ceea ce este astăzi Szöcs Botond îi mulțumește profesoarei sale de la Facultatea de Muzică din Brașov - Stela Drăgulin.
"A fost un public minunat, a fost o experiență interesantă și foarte bogată...m-am bucurat să cânt din nou aici. În primul rând, vreau să spun că ceea ce contează cel mai mult pentru un student, este profesorul cu care lucrează. Și eu pot să spun că am o echipă foarte bună, ceea ce înseamnă că dacă am niște întrebări pot să o apelez la orice oră pe doamna Drăgulin și lucrăm. Trebuie o echipă foarte bună! Și apoi, împreună trebuie să hotărâm un program potrivit în care pot să mă exprim, pot să comunic cu publicul "
Prin programul ales Szöcs Botond ne-a transpus cu sensibilitate, delicatețe dar și cu nerv, ritm și intensitate în universul romantic cu tumultul stărilor emoționale.
"Prin această sonată beethoveniană - Sonata Waldstein - am învățat foarte multe lucruri muzicale; m-am îmbogățit tehnic, și muzical. Este o sonată pe cât de cunoscută pe atât de frumoasă. Îmi place foarte mult să cânt Liszt, cred că mi se potrivește cel mai bine. Rapsodia spaniolă este una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, iar tema, la folia a fost prelucrată de foarte mulți compozitori. Rahmaninov îmi place foarte mult ... am interpretat Momente muzicale, o lucrare construită din șase piese; o lucrare foarte complexă din care pot să învăț foarte, foarte mult.... Am vrut să transmit ceea ce sunt eu. Am vrut să transmit ceea ce am învățat cu doamna Drăgulin... am vrut să transmit muzica, arta... am vrut să cânt cu sufletul...."
Cu o tehnică foarte bună, cu sensibilitate și cu o intuiție stilistică ieșită din comun, Szöcs Botond are toate datele unui pianist capabil să realizeze o carieră importantă cu evoluții despre care cu siguranță vom mai auzi.