Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 9 iunie 2015

Publicat: joi, 11 Iunie 2015 , ora 9.12

Pentru a doua oară în cadrul seratelor de marți, Cvartetul Virtuoso a revenit la Sala mică a Ateneului Român; o sală cu o acustică ideală pentru muzica de cameră, interpretată cu pasiune sensibilitate și o atentă creionare stilistică. Violoniștii Viorel și Monica Buștean, violistul Florin Matei și violoncelistul Dan Joițoiu au optat în 9 iunie 2015 pentru un program ce a cuprins Cvartetul op.18, nr. 4 în do minor de Beethoven și Cvartetul op.27 nr.1 în sol minor de Grieg.

Încă o dată, cei patru muzicieni ai cvartetului Virtuoso format din membrii ai Orchestrei Filarmonicii ,,George Enescu" și Orchestra Naționale Radio au oferit o seară emoționantă, emoție perpetuată și în finalul serii prin glasul violonistei Monica Buștean:

Revenim și de câte ori vom fi invitați vom veni cu drag. Am ales aceste lucrări fiind foarte îndrăgostiți de muzică, în general și de armonie și sunt cumva încontinuarea programului pe care l-am cântat anul trecut Mendelssohn și Schubert "Fata și moartea". Sunt cumva aproape pe același gen și zic eu că ni se potrivește mult mai bine acest gen, dovadă plăcerea cu care am și cântat în această seară. Beethoven este un compozitor dificil de cântat, este foarte descoperit din punct de vedere tehnic, dar am răzbit și am continuat bineînțeles cu Grieg, care a fost o plăcere atunci când l-am descoperit și ne-a plăcut cu atât mai mult, când l-am descoperit în cântat efectiv.


Violoniștii Viorel și Monica Buștean, violistul Florin Matei și violoncelistul Dan Joițoiu sunt patru muzicieni cu o mare plăcere de a cânta, cu o gândire muzicală bine conturată și cu o sonoritate omogenă, apreciați de fiecare dată când evoluează în public. Au format în 2012 Cvartetul Virtuoso propunându-și printr-unrepertoriu cât mai variat să dezvăluie publicului frumusețea fiecărei epoci muzicale. Au reușit pe deplin și în 9 iunie 2015 la Sala mică a Ateneului Român.


Jeanine Costache