Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara - 10 octombrie 2017

Publicat: miercuri, 11 Octombrie 2017 , ora 12.27

Un început interesant și de bun augur pentru Stagiunea de fiecare marți derulată la Sala mică a Ateneului Român. Sezonul cu numărul nouă a fost deschis de pianistul Andrei Gologan. La 16 ani era deja admis la Universitatea Mozarteum din Salzburg, devenind laureat al mai multor concursuri internaționale, între care și Concursul de pian Vladimir Horowitz din Kiev. La cei 25 de ani, Andrei Gologan este un nume afirmat mai mult în peisajul muzical internațional, cu recitaluri în Italia, Scoția, Elveția, Ungaria și Statele Unite ale Americii. În calendarul său artistic al toamnei anului 2017, cu apariții în cadrul Festivalului Beethoven de la Bonn și la Munchen, Andrei Gologan a înscris și prima sa evoluție în cadrul seratelor de marți:

"Excelent! Mi-am dorit atât de mult să cânt din nou în București, să cânt din nou în România și iată că s-a ivit ocazia asta în această stagiune de marți seară. Am primit-o cu plăcere, am acceptat invitația și mă bucur tare mult că am reușit să cânt din nou în București."

Andrei Gologan are o tehnică pianistică foarte bună, completată de un cânt rafinat, cu o frazare elegantă și sensibilă într-un parcurs muzical inteligent dozat. Mi-a plăcut că a făcut uz de foarte puțină pedală, cântul său fiind foarte aerisit cu amănunte filigranate. Într-un program în care a optat pentru lucrări de Mauricel Ravel, Fredric Chopin și Robert Schumann, Andrei Gologan a simțit publicul aproape:

"Publicul mi s-a părut extrem de receptiv și foarte atent de la început până la final deși programul nu a fost chiar atât de facil de ascultat. Mesajul meu este, ca de obicei, de pace. Am început concertul cu suita Le tombeau de Couperin de Ravel, terminată în 1917; trecând prin multe orori ale războiului, el a reușit să creeze o astfel de muzică, care pentru mine semnifică pacea."

A avut parte de un public entuziast în care s-a regăsit și pianista Ilinca Dumitrescu:

"O seară foarte reușită! Pe Andrei îl știu de când era copil. L-am apreciat întotdeauna. Îl găsesc într-un progres foarte mare. Este deja un artist matur, un artist format, foarte sensibil, cu un sunet foarte frumos care s-a văzut în tot programul. Un program dificil, piese de maturitate și de experiență, pe care el l-a realizat foarte frumos. Sunt mulțumită de acest recital și de voluția lui foarte frumoasă."

Reportaj realizat de Jeanine Costache