Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 6 noiembrie 2018

Publicat: miercuri, 7 Noiembrie 2018 , ora 13.22

Aseară a fost rândul unui sextet de coarde să se afle în prim-planul Stagiunii de marți seara de la Ateneul Român. Pe scena Sălii mici a instituției, i-am putut asculta pe violoniștii Andrei Stanciu și Cristina Șarpe, Emma Rotomeza și Adrian Vasile - la violă; Eduard Zecheru și Adrian Precup - la violoncel. Acesta din urmă ne spune cum s-a constituit tânăra formație camerală:

"Este prima dată când cântăm împreună. S-a format datorită faptului că noi ne cunoaștem în majoritate și de la Orchestra Națională Radio, și de la Orchestra de Cameră Radio și, mai ales, de la Orchestra Română de Tineret, unde cei mai mulți dintre noi pe parcursul anilor ne-am format ca muzicieni."

Muzicienii au interpretat Sextetul în La major de Nikolai Rimski-Korsakov și Souvenir de Florence din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski.

"Noi, în primul rând, am vrut foarte mult să facem Souvenir de Florence. Asta a fost lucrarea de bază cu care am plecat la drum. Și ne-am gândit că dacă tot facem Souvenir și Ceaikovski, să facem seara rusească. Întâmplător am dat peste acest Sextet în La major de Rimski-Korsakov, pe care nu-l cunoșteam până acum. Mi-a plăcut foarte mult și mi s-a părut că se potrivește, fiind și scris la patru ani distanță față de Souvenir de Florence și m-am gândit eu că o seară rusească ar merge perfect."(Adrian Precup)

Un astfel de program, încărcat de farmecul melodiilor rusești, cucerește publicul aproape de fiecare dată:

"Îmi place foarte mult. Mă mișcă muzica clasică. Pentru Ceaikovski în mod special am venit."

"Pot spune că sunt încântată în seara asta să fiu în public. Mi-a plăcut, însă cred că sunt o formulă nouă de instrumentiști care individual sunt foarte buni, însă probabil mai au puțin până când se vor închega. Pe câțiva dintre ei îi cunosc și mă încântă de fiecare dată când aud că se fac astfel de reprezentații din partea colegilor mei mai mari sau mai mici."

Încheiem cu planurile de viitor ale celor șase muzicieni pe care i-am ascultat la Ateneul Român, în cadrul Stagiunii de marți seara:

"A fost primul concert în această formulă. Plănuim să mai dăm și alte concerte, să mai facem și alte proiecte, de ce nu! Deocamdată vrem să mai sedimentăm puțin ce-am lucrat și munca pe care am făcut-o până acum la cele două sextete și să încercăm să mai susținem și alte concerte, de ce nu și în alte orașe." (Adrian Precup)

Reportaj realizat de Ana Diaconu