Interviuri Înapoi

AUDIO. Soprana Rodica Vică debutează astăzi într-o serie de trei evenimente muzicale la Veneția

Publicat: miercuri, 22 Iulie 2015 , ora 15.34

Soprana Rodica Vică va susține miercuri, 22 iulie 2015, un recital în sala Apollinee a Teatrului "La Fenice" din Veneția. Evenimentul este intitulat "O călătorie muzicală de la madrigal la melodramă", iar programul muzical cuprinde lucrări semnate de Claudio Monteverdi, Antonio Vivaldi, Antonio Cesti, Domenico Cimarosa și Georg Friedrich Handel, printre alții. Soprana română va fi acompaniată de pianista Diana Ionescu. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Veneția.


Rodica Vică, astăzi debutezi într-o serie de trei concerte pe care le susții la Veneția, în perioada imediat următoare. Despre ce evenimente este vorba?

Primul concert va avea loc la Teatrul La Fenice, în cadrul Festivalului "Lo spirito de la musica di Venetia", în care vom prezenta alături de pianista Diana Ionescu un program inedit, ce se numește "Canto baroco - viagio musicale del madrigal al melodrama" - compozitori Claudio Monteverdi, Georg Friedrich Handel, Antonio Vivaldi, Domenico Scarlatti, Jean Philipe Rameau și Domenico Cimarosa. Evenimentele viitoare vor avea loc la Scola Grande di San Giovanni Evanghelista, la invitația "Venetia Antigua Ansamble", unde vom cânta arii din repertoriul de Georg Friedrich Handel și Antonio Vivaldi. Toate aceste trei concerte vor avea loc cu ajutorul Institutului Cultural Român de la Veneția.


Experiența ta în ceea ce privește muzica veche, mai precis muzica barocă, este destul de vastă. Care sunt cele mai importante provocări sau particularități ale stilului de cânt specific baroc?

Cea mai importantă provocare pentru mine este vocalitatea, care este cu totul diferită de repertoriul clasic sau cel belcantist pe care îl cânt. Totodată, important pentru mine este să descopăr cât mai multă muzică rar cântată.


Ce sentiment ai atunci când cânți muzică barocă la Veneția, un centru muzical cu tradiție în această ramură a muzicii?

Nu se putea un loc mai potrivit pentru această muzică. Simți în jurul tău aerul baroc, simți în jurul tău că treci pe unde a trecut Antonio Vivaldi și treci pe unde au trecut toți ceilalți compozitori pe care i-am ales în primul concert - acesta a fost și motivul pentru care i-am ales… Este varianta ideală.

Interviu realizat de Alexandru Mija