Interviuri Înapoi
AUDIO. Simona Strungaru, despre concertul 'Contemporan în România'
Pianistul George Natsis, saxofoniștii Paolo Profeti și Cătălin Milea, chitaristul Liviu Negru, trombonistul Florian Radu și trompetiștii Laurențiu Moise și Sebastian Burneci semnează lucrările din programul concertului "Contemporan în România" (joi, 9 noiembrie 2023, ora 19:00) susținut cu Simona Strungaru la pupitru. Dirijorul ansamblului a vorbit despre acest eveniment în ediția Perpetuum mobile de miercuri, 8 noiembrie.
În direct prin telefon la Perpetuum mobile, Simona Strungaru - dirijorul Big Band-ului Radio. Bun găsit!
Bună seara!
Subiectul discuției noastre de astăzi - concertul "Contemporan în România", ce va avea loc mâine seară, la Sala Radio. Membrii Big Band-ului Radio vor fi pe scenă în dublă ipostază - de interpreți, dar și de compozitori ai pieselor pe care le vom asculta, o parte dintre acestea fiind cântate în primă audiție absolută. Cum caracterizați muzica scrisă de membrii Big Band-ului Radio? Care este atributul comun al pieselor din programul de mâine seară?
Atributul comun este, bineînțeles, ansamblul pentru care sunt scrise lucrările și... o atmosferă foarte plăcută și plină de viață a acestor lucrări. Dar publicul va putea observa că ele sunt foarte diferite și m-am bucurat să descopăr această latură a membrilor Big Band-ului, de creatori cu inspirații foarte, foarte diferite.
Pianistul George Natsis, saxofoniștii Paolo Profeti și Cătălin Milea, chitaristul Liviu Negru, trombonistul Florian Radu și trompetiștii Laurențiu Moise și Sebastian Burneci. Ei semnează lucrările pe care le vom asculta mâine seară, dar vom asculta și una dintre lucrările semnate de regretatul Marian Georgescu. Patru ani s-au împlinit la începutul lui 2023, în februarie, de când s-a stins chitaristul care a fost membru al Big Band-ului Radio. Care este piesa pe care ați ales-o din creația sa?
Piesa pe care o vom cânta din creația domniei sale se numește Black Funk.
Câteva cuvinte despre această lucrare?
Este o piesă ce pune, bineînțeles, chitara în valoare (chitara fiind acum cântată de Liviu Negru). Este o piesă foarte ritmică, un funk foarte ofertant. De asemenea, sunt solo-uri de pian și de saxofon.
"Contemporan în România" este un concert pentru care ați colaborat cu Ioana Halunga, cea care va realiza proiecțiile video pe orga Sălii Radio în timpul concertului. Cum va completa ea evenimentul de mâine seară?
Noi avem o colaborare cu Ioana Halunga deja de anul trecut, o colaborare foarte frumoasă pentru că ea vine și, inspirată de muzica fiecărui concert, care este foarte diferită (încercăm ca la fiecare concert să avem altă tematică și un alt stil al jazz-ului), realizează aceste proiecții pe orgă. Un mapping pe orgă.
La acest concert, pe lângă colaborarea cu ea, noi avem un nou proiect cu expoziția "Centaur" - o expoziție de artă, care reunește lucrări de pictură și de sculptură. Acestea sunt curatoriate de doamna Iulia Mihalcea. Mâine seară, la ora 18.00, va avea loc vernisajul acestei expoziții.
"Contemporan în România" reunește atât activitatea Ioanei Halunga, cât și expoziția curatoriată de Iulia Mihalcea, în colaborare cu ce facem noi, ca și creatori.
Expoziția va rămâne la Sala Radio și după concertul de mâine seară?
Da. Expoziția rămâne timp de 10 zile, în foaierul Sălii Radio.
Deci, cei care au bilete pentru concertele de la Sala Radio în următoarea săptămână se pot bucura de această expoziție.
Ce urmează pentru Big Band-ul Radio până la finalul lui 2023? Avem, iată "Contemporan în România". Au fost două concerte până acum - deschiderea de stagiune și Gala Radio România 95. Ce urmează pentru finalul lui 2023?
Înainte de a vă spune ce facem mai departe, vreau să vă spun că acest concert "Contemporan în România" este, de fapt, deschiderea unei serii pe care noi, Big Band-ul ne-o dorim ca făcând parte din stagiunile noastre, în care vom avea colaborări cu artiști din diverse zone ale artei. Și pentru a vorbi despre proiectele de până la finalul anului... pe 23 noiembrie, avem concert cu un invitat saxofonist; pe 7 decembrie, avem concert cu Ana Cristina Leonte; iar pe 21 decembrie, o să facem un concert de Crăciun cu Big Band-ul Radio, Corul Academic Radio și Corul de Copii Radio, în care vom cânta colinde românești orchestrate pentru big band, și suita "Spărgătorul de nuci" de Ceaikovski orchestrată de Duke Ellington. Iar invitatul nostru, Gianni Gagliardi, din 23 noiembrie, este un saxofonist foarte apreciat internațional, care are la activ multe premii atât ca saxofonist interpret, cât și ca și creator de muzică și orchestrator. Este și primul concert pe care-l va susține în totalitate cu lucrările sale orchestrate pentru big band.
Așadar, încă trei întâlniri cu Big Band-ul până la finalul acestui an. Aș vrea însă să revenim la concertul de mâine seară și am rugămintea să adresați dumneavoastră o invitație celor care ne ascultă în aceste momente pentru că, da, concertul va fi la Sala Radio, dar începând cu ora 19.00 poate fi ascultat și pe frecvențele Radio România Muzical. Așadar, cum sună invitația pentru "Contemporan în România" cu Big Band-ul Radio?
Vă așteptăm cu mare drag și cu multă bucurie să ne prezentăm pe noi înșine ca și creatori, pe lângă interpreți, și ne dorim ca de-acum încolo să putem să prezentăm de cât mai multe ori lucrările proprii pentru că sunt foarte valoroase și pentru că, în felul acesta, tradiția noastră muzicală crește foarte mult. Vă așteptăm cu drag!
credit foto: Barcan Photography