Cronici Înapoi

AUDIO. Serile Radio România Muzical - 25. Violonistul Alexandru Tomescu, Orchestra Națională Radio și dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: sâmbătă, 26 Martie 2022 , ora 10.02

Vineri, 25 martie, cu prilejul aniversării a 25 de ani de existență, Radio România Muzical a oferit publicului un concert extraordinar prin calibrul muzicienilor care l-au susținut, dar și prin frumusețea repertoriului prezentat de violonistul Alexandru Tomescu și dirijorul Cristian Măcelaru. Mai multe, în reportajul realizat de Lucian Haralambie:


Cea de-a treia seară Radio România Muzical - 25 s-a desfășurat cu o Sală Radio plină, cum nu a mai fost de mai bine de doi ani. Alături de Orchestra Națională Radio, au evoluat doi dintre cei mai consacrați și apreciați muzicieni români la nivel internațional - violonistul Alexandru Tomescu și dirijorul Cristian Măcelaru. Concertul nr. 2 în sol minor de Serghei Prokofiev a fost prima lucrare interpretată.

"Pentru mine a fost o revedere emoționantă pentru că au trecut mai bine de doi ani de când am văzut Sala Radio așa plină și cu această vibrație fantastică. Cred că a fost un program pe măsura greutății și consistenței celebrării de astăzi. Eu sper să fie tot mai multe astfel de sărbătoriri - și ziua de 26 de ani, și ziua de 27 de ani... și de 50... Puțină lume-și dă seama și știe să aprecieze ceea ce are atunci când are și cred că ar trebui să apreciem postul Radio România Muzical atâta vreme cât este aici. Misiunea sa este una foarte importantă, cu atât mai importantă cu cât vremurile pe care le traversăm sunt așa cum sunt - tulburi și dramatice. Și muzica cred că ne poate da acest element de stabilitate de care avem nevoie." - violonistul Alexandru Tomescu

Despre prima parte a concertului a vorbit Răzvan Ioan Dincă, președinte-director general Radio România: "În primul rând, La mulți ani, Radio România Muzical! Cum putea să arate celebrarea mai frumos decât cu un asemenea repertoriu și cu asemenea talente pe scenă. Atât invitatul nostru de astăzi - maestrul Măcelaru, cât și Alexandru Tomescu s-au întrecut pe sine. Virtuozitatea acestui artist - Alexandru Tomescu - combinată cu talentul demiurgic al acestui dirijor excepțional au făcut să fie o sală cum n-am mai văzut de foarte mult timp și cum speram să simt din nou - plină și încărcată de energie. Ne dă speranță povestea aceasta pentru că, după acești doi ani atât de incerți din punct de vedere al viitorului muzicii și al spectacolelor, o astfel de revenire - căci, practic, e prima dată când avem o sală atât de plină și cu un asemenea eveniment remarcabil - înseamnă că nu s-a terminat nimic, ci de-abia începe."

Simfonia a V-a de Gustav Mahler - în partea a doua - a completat o seară plină de emoție și energie, la Sala Radio, la care a participat și doamna Mihaela Doboș, primul director al Postului Radio România Muzical: "Vreau să spun doar că am trăit o emoție copleșitoare. De multă vreme nu s-a întâmplat să mă simt marcată atât de mult. Cristian Măcelaru este un magician! A reușit să ne ducă într-o altă lume. Nu credeam că există această lume, această lume a perfecțiunii. A fost totul atât de intens încât, vedeți, și reacția sălii a fost pe măsură. Trei forțe artistice de o calitate excepțională - Orchestra Națională Radio, Alexandru Tomescu, Cristian Măcelaru - stau alături de cei mai mari interpreți ai lumii. Le urez succes, îi felicit din toată inima pentru ceea ce ne-au oferit în această seară și mă gândesc că nu se putea o încheiere mai spectaculoasă a seriei evenimentelor dedicate sărbătoririi a 25 de ani de la înființarea postului Radio România Muzical decât printr-un asemenea final. La mulți ani, Radio România Muzical! La mulți ani, tuturor colegilor - foști și actuali!"

Dramaturgul și prozatorul Radu F. Alexandru: "O bucurie care parcă e special croită pentru acest eveniment pe care-l consider absolut extraordinar! Această aniversare Radio România Muzical - 25 este nu o aniversare cronologică, este o aniversare a unei împliniri cu totul extraordinare. Cred, fără nici un fel de exagerare, că Radio România Muzical este una dintre formele cele mai fericite ale unei evoluții armonioase și ale unei evoluții care umple un gol. Radio România Muzical a crescut de la început! Pe măsură ce-a trecut timpul, s-a confirmat o valoare de necontestat. Și dacă astăzi, România Muzical este atât de prezentă și, subliniez, atât de necesară în casele atâtor de mulți oameni - și când spun case, spun mintea și sufletul atâtor de mulți oameni - nu exagerez cu nimic. La mulți ani, România Muzical! Adăugând, obligatoriu, subliniat... Mulțumesc, Radio România Muzical!"

La finalul concertului, Editura Casa Radio a lansat trei albume apărute în colecția "Radio România Muzical": "Concerto - Alexandru Tomescu", "Cristian Măcelaru, Orchestra Națională Radio. Ceaikovski, Dvoűák" și "Romanian Chamber Orchestra, Cristian Măcelaru. Schubert, Dvoűák". La eveniment au participat violonistul Alexandru Tomescu, Liliana Staicu, managerul Radio România Muzical și dirijorul Cristian Măcelaru, care a vorbit despre aniversarea Radio România Muzical:

"Mi-e greu să găsesc cuvinte să spun cât de important găsesc rolul Radio România Muzical în România! Într-un fel, e făclia care ține cultura aprinsă, muzica aprinsă, deoarece prin undele radio, prin undele de internet se ajunge la o audiență, la oameni care să asculte muzica. Cum e vorba și de calitatea a ceea ce se transmite, o calitate care este selectată de oameni care depun efort și au cunoștințe, inteligență, pasiune pentru ceea ce fac, ca să prezinte o muzică care să ne ajute pe dinăuntru, să ne creeze un spirit mai profund, mai pur. Iar acest lucru se întâmplă de 25 de ani. Eu vreau să atrag atenția asupra faptului că arta, de obicei, nu se înțelege în totalul context decât atunci când nu mai este. Iar pentru mine... niciodată nu vreau să ajung să experimentez cum se simte acest lucru. Cultura e importantă, e necesară, e un lucru care trebuie nu numai primit pe gratis, dar un lucru în care trebuie investit. Iar noi, ca societate, societate matură, ca societate europeană matură, este responsabilitatea noastră nu pentru noi, pentru copiii noștri și pentru generațiile care vor veni după noi să lăsăm o societate care pune bază în cultură, pune bază în muzica clasică, în artă - aceste lucruri care au rămas un constant în civilizația omenirii de secole. Iar responsabilitatea noastră este acum nu să ne așteptăm la rezultate direct, ci să plantăm aceste puncte de reper care se numesc muzică, artă. Investim în cultură pentru că ne iubim copiii!"


Foto: Alexandru Dolea