Interviuri Înapoi

AUDIO. Se încheie cea de-a VI-a ediție a Festivalului 'Vară Magică' - Interviu cu Dorin Ioniță, directorul 'Lanto Communication'

Publicat: miercuri, 23 August 2017 , ora 9.14
Astăzi, 23 august 2017, se încheie sub cupola Ateneului Român cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional "Vară Magică", cu un concert susținut de Orchestra Națională de Tineret a Olandei, care va fi dirijată de Mark Wigglesworth. Concluzii ale ediției curente, dar și crâmpeie din ceea ce urmează să se întâmple vara viitoare ne-a oferit Dorin Ioniță, directorul asociației organizatoare, "Lanto Communication".


Ne apropiem, iată, cu pași repezi, de finalul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional "Vară magică". Care sunt concluziile dumneavoastră? Ați atins toate obiectivele pe care vi le-ați propus la începutul "verii"?

Da, eu cred că da, cred că mi le-am atins, însă cel mai important lucru este ca publicul să-și fi atins țintele. Am pornit cu ideea de a face concerte variate. Mâine ne vizitează Orchestra Națională de Tineret a Olandei, care putem să spunem că este pepiniera Concertgebouw. Îmi doresc ca și publicul să considere că chiar a fost o vară magică.


Cum a luat naștere inițiativa de a invita această orchestră de tineret prestigioasă, cea a Olandei?

România, din 2013, face parte din Federația Internațională a Orchestrelor de Tineret și există o colaborare între noi și această federație. Orchestra Olandei este membră a Federației Internaționale a Orchestrelor de Tineret și este, totodată, cea mai veche orchestră de tineret din Europa.


Ce am remarcat, participând la rândul meu la o parte din concerte este faptul că la acest festival, sala este aproape întotdeauna plină, iar publicul este foarte divers, în ceea ce privește vârstele, profesiile... Aș vrea să vă întreb cu reușiți să atrageți atât de mulți spectatori?

Faptul că nu facem două concerte la fel. De fiecare dată, altceva. Pe urmă, prin grija pe care o acordăm repertoriului pe care îl abordează cei care concertează.


Aveți deja idei pentru ediția următoare? Idei de invitați, desigur...

Deja programul pentru ediția viitoare este aproape creionat. Vom aduce foarte multe orchestre de tineret anul următor, pentru că sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire. Voi reedita acel concert cu 100 de violoncele; cu asta voi începe anul următor. Ne vor vizita orchestrele naționale din Franța - care va și încheia festivalul de anul următor - Spania, Austria, Germania, London Symphony Orchestra și, bineînțeles, cele două orchestre de tineret ale noastre, Orchestra Română de Tineret și Sinfonietta Junior.


Interviu realizat de Ana Diaconu