Interviuri Înapoi

AUDIO. RRM 25 - Interviu cu pianistul Cadmiel Boțac

Publicat: vineri, 6 Mai 2022 , ora 11.20


Cadmiel Boțac - pianistul român promovat de Radio România Muzical prin Concursul Național "Dinu Lipatti", Competiția internatională "Concertino Praga", Bursa și seria de recitaluri "Moștenitorii României Muzicale" și lansarea albumului de debut.


Cadmiel Boțac, bun găsit! Anul acesta, Radio România Muzical aniversează 25 de ani. Ce reprezintă pentru tine?

Desigur, este o mare onoare și bucurie să fiu într-o legătură strânsă cu echipa Radio România Muzical, echipă căreia vreau să îi urez La mulți ani! la această vârstă foarte frumoasă. Ceea ce faceți este cu totul special. Faptul că promovați muzica clasică în întreaga Românie și că, practic, toți românii și nu numai, și cei care vor să asculte RRM online o pot face, ceea ce este fantastic!

Pentru mine, relația cu Radio România Muzical pot să spun că este una cu totul specială pentru că avem o istorie frumoasă și lungă de mai bine de 10 ani. Țin minte că în anul 2010 am participat la Concursul Național "Dinu Lipatti", unde am reușit să obțin Premiul I, spre bucuria și surprinderea mea și a profesoarei mele. Și de-atunci a început o frumoasă colaborare cu Radio România Muzical. Au urmat câteva sesiuni de înregistrări speciale în studiourile Radio România. "Concertino Praga" a avut loc în perioada în care eram la liceu, în Cluj Napoca, și atunci am fost propus de Radio România Muzical să reprezint România la acest concurs, ceea ce n-a putut decât să mă onoreze. Am reușit să obțin Mențiune de onoare la acel concurs "Concertino Praga" și, desigur, au urmat două săptămâni în care am fost invitați în Cehia și am susținut diferite concerte în cadrul acestui concurs. Pe urmă, Bursa "Moștenitorii României Muzicale", un premiu pe care l-am primit în anul 2020... și vreau să mulțumesc din nou echipei Radio România Muzical pentru încrederea pe care mi-a acordat-o dăruindu-mi acest premiu. Iar probabil cea mai însemnată amintire pe care o am este cea din noiembrie 2021 și cea din ianuarie 2022, când am concertat din nou la Sala Radio și, după concert, a avut loc lansarea discului de debut. Aceasta, pentru mine, este amintirea cu cea mai mare semnificație și, aș putea să spun, probabil cea mai frumoasă experiență muzicală de până acum, din toate experiențele muzicale pe care le-am trăit. Aș dori să mai menționez și premiul pe care l-am primit la concursul din Brașov, în anul 2017, Concursul Internațional de Pian. Dacă stau bine să mă gândesc, în urma acelui premiu a avut loc sesiunea de înregistrări din 2018, sesiune care s-a concretizat cu discul lansat anul trecut. Acele înregistrări din 2018 se află pe discul de debut. Și, desigur, pe lângă aceste premii pe care le-am primit, au fost și numeroase invitații de a concerta la Sala Radio atât cu Orchestra Națională, cât și cu Orchestra de Cameră Radio, ceea ce, din nou, mă onorează și nu pot decât să spun un mare mulțumesc echipei Radio România Muzical pentru că a avut încredere-n mine și nu doar în mine, ci și-n alți tineri muzicieni români. Vă mulțumim foarte mult pentru încrederea pe care ne-o acordați și experiența pe care o câștigăm, o dobândim concertând la Sala Radio, care este una cu totul specială și contribuie esențial la dezvoltarea noastră. Vă mulțumim.


Ai dori să transmiți și un mesaj ascultătorilor sau tinerilor care își doresc o asemenea carieră?

Aș putea să încep cu tinerii care-și doresc o asemenea carieră. Aș dori să le urez în primul rând mult succes. Cred că toți suntem conștienți de faptul că e nevoie de foarte multă muncă și câteodată acest lucru nu este îndeajuns. Ai nevoie de oameni în spate care să te promoveze, care să te ajute să ajungi în anumite locuri, care pot să-ți deschidă anumite uși sau pot să te pună în legătură cu diferiți profesori... aceste lucruri sunt câteodată foarte greu de obținut. Dar, cu toate acestea, cred că munca și seriozitatea unui tânăr muzician care-și dorește să ajungă cât mai sus, la un moment dat, va fi răsplătită, pentru că talentul va fi recunoscut de muzicienii din jur și, cu siguranță, va fi promovat. De aceea, aș putea să spun că munca este foarte importantă și, în al doilea rând, cred că și bucuria de a cânta, bucuria de a face muzică, bucuria de a transmite un mesaj publicului. Și acest aspect este extrem de important. Le doresc tinerilor muzicieni să aibă bucurie atunci când sunt pe scenă, atunci când cântă! Să facă ceea ce fac cu toată inima, cu multă pasiune, cu multă implicare, și-atunci rezultatele vor veni.


E un sprijin pe care Radio România Muzical îl acordă din plin. Dovada ești chiar tu.

Așa este. Și mulți alți colegi și prieteni de-ai mei care, fie participând la Bursa "Moștenitorii României Muzicale", fie în alte contexte, au fost răsplătiți și au fost promovați, au avut numai de câștigat din aceste experiențe. De aceea, felicit Radio România Muzical pentru inițiativa de a-i sprijini pe cei tineri. Pentru noi, este o oportunitate unică de a fi ascultați și de a fi promovați. De aceea, pot să spun că ceea ce faceți este cu totul deosebit și contribuiți la viitorul muzical al României. Acest lucru pot să-l spun din propria experiență.

Aș dori, apoi, să transmit un mesaj publicului. Cred că cel mai frumos mod de a sprijini și de a încuraja echipa Radio România Muzical este de a asculta emisiunile lor, de a veni la Sala Radio la concerte și îi încurajez pe cei care ne ascultă chiar acum să se bucure de muzica clasică, o muzică cu totul specială, care transmite tot ceea ce e mai frumos, sublim... e, practic, o călătorie prin diferite stări, prin diferite sentimente. Cred că muzica clasică mai are și un rol vindecător, un rol purificator și sper ca fiecare concert să ne facă mai buni. De aceea, nu pot decât să vă încurajez să ascultați postul Radio România Muzical!

Interviu realizat de Octavia Galescu