Interviuri Înapoi

AUDIO. RRM 25 - Interviu cu pianista Raluca Știrbăț

Publicat: joi, 16 Iunie 2022 , ora 11.12

Doamnă Raluca Știrbăț, mă bucur să ne reauzim; de această dată, în contextul aniversării a 25 de ani de la înființarea postului nostru de radio. Relația dumneavoastră cu Radio România Muzical datează de ceva timp. Aș dori să rememorăm momentul din 2015, când ați lansat albumul ce conține integrala lucrărilor de George Enescu pentru pian solo, finalizate de compozitor - un album în care ați inclus patru lucrări ce nu mai fuseseră înregistrate până atunci. În cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2015", derulată pe site-ul Radio România Muzical, ascultătorii noștri au votat acest album ca fiind Discul Anului. Ce a reprezentat pentru dumneavoastră acel moment?

A fost un moment foarte frumos și aș dori înainte să spun că relația mea cu Radio România Muzical este una foarte lungă, foarte bună, foarte frumoasă; de asemenea, și cu Orchestra Națională Radio. Mi-aduc aminte că pe la 13 ani și jumătate am cântat pentru prima dată Concertul în re minor de Mozart. Sigur, păstrez amintirea asta în suflet! Mă bucur că în 28 octombrie voi putea, din nou, să evoluez pe scena Radio, cu maestrul Gheorghe Costin. Vom cânta un concert foarte valoros și foarte drag mie, Concertul nr. 1 pentru pian al maestrului Pascal Bentoiu, care se cântă foarte rar până la deloc și mă bucur tare mult să-l facem la București.

Ca să revin la momentul 2015, a fost un moment foarte important pentru mine, pentru că eu cântasem foarte mult Enescu de-a lungul anilor. Am acumulat Enescu începând de la Suitele pentru pian și ajungând la piesele de maturitate, dar a fost un vis și un țel al meu să realizez Integrala Enescu atât în concert, cât și pe disc. În primul rând, această inițiativă a Radio România Muzical de a alege, de a promova discurile nou apărute este una grozavă. Și, sigur, m-am bucurat că ascultătorii l-au votat Discul Anului. E un lucru frumos!


Un alt moment semnificativ a fost în ianuarie 2018, când ați susținut la Muzeul Național Cotroceni un concert organizat de Radio România Muzical împreună cu Forumul Cultural Austriac și Muzeul Național Cotroceni - un concert aflat sub semnul Centenarului României și al Zilei Culturii Naționale, în care l-ați avut partener pe violoncelistul austriac Rudolf Leopold. În program ați inclus și lucrări semnate de Constantin Silvestri și George Enescu. Cum vă amintiți acel eveniment?

A fost o seară foarte frumoasă. Acele ziduri ale Palatului Cotroceni au ceva cu totul și cu totul special. Am avut un program frumos și greu, care a îmbinat muzica românească cu muzica capitalei Imperiului Habsburgic. Am avut Brahms, Alban Berg - din noua școală vieneză, și, desigur, Enescu și Constantin Silvestri - Trio-sonata pentru violoncel și pian, al cărei manuscris l-am găsit la Viena și pe care l-am interpretat împreună cu violoncelistul austriac Rudolf Leopold care este un mare fan al muzicii românești în general și al lui Enescu și Silvestri în mod special. I-a plăcut enorm această sonată! Ce pot să spun... m-am bucurat că am putut să o prezentăm publicului românesc. Radio România Muzical ne-a fost alături și nu doar prin prezența fizică, dar și prin suportul înregistrării care s-a realizat atunci. Din păcate, această partitură nu a putut fi publicată așa cum mi-aș fi dorit, așa cum era planificat, dar astea sunt lucruri care, din păcate, nu mai depind de mine.


În plină pandemie, pe 4 mai 2020, Radio România Muzical a marcat împlinirea a 65 de ani de la dispariția lui George Enescu, printr-o serie de proiecte derulate online și on air. În acea zi, ascultătorii noștri au putut urmări și înregistrări realizate de dumneavoastră, precum și un dialog moderat de Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical, în care ați povestit despre restaurarea casei lui Enescu de la Mihăileni, un proiect în care v-ați implicat cu tot sufletul. În prezent, casa este salvată și pusă în valoare prin activități culturale. Cum priviți reflectarea acestui demers prin intermediul postului nostru de radio?

Trebuie să spun cu bucurie și cu recunoștință că atunci când am început această campanie, care a fost foarte anevoioasă, de salvare a acestei case, în 2013, postul dumneavoastră de radio a fost printre primii, dacă nu chiar primul care a reacționat. Îi mulțumesc încă o dată domnului Ștefan Costache pe această cale! După care, au urmat foarte multe intervenții materiale care au susținut într-un mod foarte consistent toată această campanie. Și asta a contat enorm, pentru că știm că patrimoniul nu este în România - din păcate, nu este una dintre prioritățile aleșilor noștri. Dar, prin implicarea unor oameni care înțeleg valoarea patrimoniului și care-l respectă pe Enescu, prin donațiile foarte multor oameni simpli - și spun asta gândindu-mă la foarte mulți anonimi și nu numai care au donat atât cât au putut - casa este acum restaurată nu doar fizic, ci este repusă în valoare. Deja de doi ani acolo s-au desfășurat și se desfășoară activități. Anul trecut am avut și un mini-festival "Concertele pe Siret", care a avut mihăilenii lui Enescu în centru. Anul acesta vor continua concertele, masterclass-uri de pian... încercăm să creștem, încercăm să învingem toate dificultățile vremurilor prin care trecem și cred că muzica este un mijloc de salvare, cu siguranță.


Mai exact, când și ce se va întâmpla la Mihăileni în acest an?

Urmează să vă dau mai multe detalii în momentul în care avem totul bătut în cuie, dar cel mai probabil la sfârșitul lunii iulie vor avea loc concerte și masterclass. Dar o să revenim cu detalii.


În încheiere, v-aș ruga să transmiteți un mesaj ascultătorilor noștri pentru are Radio România Muzical există de un sfert de veac!

Nu pot să spun decât să se bucure de acest post de radio, să-i rămână în continuare fidel, dar sunt convinsă că ascultătorii dumneavoastră sunt și rămân fideli. Îmi doresc ca Radio România Muzical să se audă cât mai mult timp de-acum înainte, cât mai departe și, în rest, ce pot să spun... vă mulțumim pentru tot ce faceți, pentru profesionalism și pentru pasiunea cu care faceți toate lucrurile!

Interviu realizat de Florica Jalbă