Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj. Luminița Arvunescu la "Întâlnirile Radio România Muzical"

Publicat: luni, 30 Iunie 2025 , ora 14.11

Sâmbătă, 28 iunie 2025, la Librăria Cărturești-Verona din București a avut loc ultimul eveniment al lunii iunie din seria "Întâlnirile Radio România Muzical". Acesta i-a fost dedicat Luminiței Arvunescu - realizatoarea emisiunii "Seara de operă", care a împlinit 30 de ani de existență. Prezente la eveniment au fost Ioana Țintea și Ana Sireteanu.

Sâmbătă, 28 iunie 2025, Librăria Cărturești Verona din capitală a fost gazda ultimului eveniment din luna iunie al seriei "Întâlnirile Radio România Muzical", un proiect menit să încurajeze dialogul direct dintre realizatorii singurului post de radio românesc dedicat exclusiv muzicii culte și cei care-l ascultă zilnic. Întâlnirea a avut-o în prim-plan pe Luminița Arvunescu - realizatoarea emisiunii "Seara de operă", care a aniversat 30 de ani de la primul semnal sonor al emisiunii ce a devenit un reper al serilor de sâmbătă pentru iubitorii de operă. Totodată, a fost un prilej de a-i aduce un omagiu unei jurnaliste care a devenit o emblemă a Radio România Muzical, într-un moment special, în care pășește într-un nou capitol al vieții. Evenimentul a fost moderat de Cristina Comandașu, managerul postului nostru, care a numit-o pe Luminița Arvunescu un simbol al corpului editorial al Radio România Muzical. A fost o întâlnire plină de emoție, în care publicul numeros - prieteni, colegi, ascultători fideli și artiști - a povestit, a râs, a depănat amintiri despre momentele care, de-a lungul a trei decenii, au transformat Seara de operă într-o parte importantă din viața lor și din istoria radioului.

Luminița Arvunescu: "Pentru mine, ascultătorul de calitate contează cât suta de alți ascultători. Invitatul de prim rang contează cât nu fac alții zece și prietenia a fost pe deasupra tuturor. Eu una prețuiesc și valoarea artistului, dar prețuiesc și valoarea umană a artistului".

Irina Hasnaș, muzicol și jurnalist: "Aș caracteriza-o pe Luminița drept chirurgul creator. Luminiței nu îi scăpa nici un detaliu, era omul cel mai profund și mai organizat care știa și aloca timpul necesar pentru fiecare interpret. Creator, pentru că de fiecare dată dorea să fie ceva nou, dorea să fie ceva interesant. Aș spune într-un cuvânt, poate neacademic, scormonitul în arhivele radio, bucuria de a descoperi înregistrări pe care dumnevoastră ați avut ocazia să le ascultați."

În continuare, a luat cuvântul soprana Laura Tătulescu, care a mărturisit că pentru ea întâlnirea cu Luminița Arvunescu a fost una cu totul specială, având ocazia să cunoască un om care nu doar că apreciază cântăreții, ci este o persoană a cărei întreagă activitate se desfășoară în jurul artiștilor de operă. A urmat Constantin Erbiceanu, președintele Fundației Culturale Erbiceanu, care a vorbit despre proiectul Opera Rara, dedicat descoperirii titlurilor mai puțin cunoscute, prezentate ascultătorilor în emisiunea Seara de operă. Prof. dr Stephan Poen, între cei mai vechi colaboratori ai Luminiței Arvunescu, a împărtășit amintiri despre cele mai interesante și amuzante transmisiuni directe realizate împreună.


La final am adunat câteva păreri din partea celor prezenți:

Victor Opaschi, consilier de stat al Primului Ministru: Emoționant și îmi trebuie o perioadă de acomodare fără doamna Luminița Arvunescu pe care o stimez în mod deosebit, chiar dacă dânsa a spus că probabil nu am fost un ascultător foarte fidel și că soția mea a fost mai fidelă decât mine. O iubesc și o respect foarte mult.

Pianistul Alexandru Petrovici: De-a lungul timpul desigur că ne-am întâlnit de multe ori, în contexte diferite și în calitate de invitat la emisiunile domniei sale și am apreciat întotdeauna și în crescendo, ca să folosim termeni muzicali, o sumă de calități pe care doamna Luminița Arvunescu le întrunește într-un mod extraordinar de fericit, dar la probitate profesională, la competență în afara oricărei discuții, aceste principii etice pe care a știut să le cultive fără abatere, în ceea ce privește relația cu profesia, cu muzicienii și cu obiectivele propuse, astfel încât, actul acesta pe care l-am numi culturalizator pe care l-a întreprins vreme de 30-35 de ani, cred că este unul care poate fi catalogat drept un mare succes, nu comercial, ci, cum spuneam, în ceea ce privește educarea unui public. Un mare bravo, sincere felicitări și succes mai departe, pentru că nu puterm percepe ce s-a întâmplat acum, adică pensionarea domniei sale drept o etapă care s-a încheiat, ci începutul alteia.

Doctor Zorela Sgarbură: Dragă Luminița, îți mulțumesc pentru toate momentele de fericire pe care tu ni le-ai dat sâmbătă de sâmbătă cu emisiunea Seara de operă. Înainte ca prietenia noastră să fie fizică și reală, prietenia a fost cu vocea ta, care ne-a dat o dependență ce nu s-a sfârșit nici până la ultima emisiune Seara de operă. Îți doresc să fii sănătoasă, să ai putere pentru noi începuturi, pentru că sunt convinsă că vor urma noi începuturi, te îmbrățișez cu drag și aștept următorul moment în care să fim împreună.

Vă ofer alte impresii preluate de colega mea Ana Sireteanu:

- A fost un eveniment mai mult decât plăcut și mi-ar fi părut rău să lipsesc. Am văzut în felul acesta și conducerea postului dumneavoastră și am auzit și declarațiile și gândurile celor care au participat aici. M-am simțit foarte, foarte bine.

- Un moment necesar de gratitudine față de doamna Luminița Arvunescu care ne-a bucurat atâția ani și a constituit un exemplu nu numai pentru iubitorii de operă sau de muzică în general, ci pentru toți cei care au cunoscut-o și aștept cu nerăbdare următoarele sale proiecte, pentru că sunt sigură că este în continuă efervescență de idei.

Ioana Țintea