Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la primul eveniment din seria „Întâlnirile Radio România Muzical”

Publicat: luni, 19 Mai 2025 , ora 12.11

Cei mai mici ascultători Radio România Muzical și părinții lor au participat sâmbătă, 17 mai 2025, la primul eveniment din noua serie „Întâlnirile Radio România Muzical la librăria Cărturești Verona" din București, unde s-au întâlnit cu „Domnul Do", protagonistul rubricii pentru copii de la Radio România Muzical, și Ana Voinescu, realizatoarea acesteia și specialistă în educația timpurie.

Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, cu zâmbete și priviri curioase, cei mici au fost introduși în lumea muzicală a „Domnului Do" ascultând chiar una dintre poveștile sale, prin intermediul căreia au descoperit sonoritățile celor mai diverse instrumente. Ba chiar au putut explora și câteva instrumente muzicale adaptate pentru vârstele lor, aduse la librărie, descoperind prin intermediul culorilor notele de la do la sol. Astfel, atât cei mici, cât și părinții lor, au putut cânta în finalul întâlnirii o temă celebră, „Oda bucuriei" din Simfonia a IX-a de Beethoven, un moment de veselie generală, însoțit de râsete și zâmbete.

De asemenea, Ana Voinescu le-a explicat părinților prezenți care este importanța muzicii în viața copiilor de la o vârstă cât mai fragedă și care sunt beneficiile contactului cu muzica.

Întâlnirea a fost deschisă de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, inițiatoarea proiectelor menite să apropie publicul de muzica clasică, precum și a seriei de întâlniri cu ascultătorii Radio România Muzical. Cristina Comandașu a stat de vorbă cu părinții; un dialog în care a căutat să afle păreri despre programele și proiectele postului nostru.

„Am inițiat aceste proiecte care au la bază ideea să îi cunoaștem pe ascultătorii noștri, dar care ne oferă și posibilitatea de a face un fel de studiu care să ne permită să primim un feedback, pe care eu, ca manager, să îl pot folosi în vederea adaptării programelor noastre la cerințele ascultătorilor." - Cristina Comandașu

În cadrul evenimentului, a fost oferit și un premiu special constând într-un curs la MIMA Muzica, iar la final am adunat câteva păreri din partea celor prezenți:

„Mie-mi place emisiunea Anei Voinescu. Am descoperit-o toamna trecută, când am început să mergem la școală și o ascultăm cu mare drag în mașină. Am auzit invitația și ne-am pregătit. De două săptămâni am comunicat familiei că urmează să aibă loc acest eveniment și ne face mare plăcere să fim aici."

„Cred că este important pentru copii să aibă noțiuni de bază privitoare la lucrurile acestea. E frumoasă muzica clasică; nouă ne place să ascultăm dimineața, în drum spre școală. Îmi place foarte mult, e foarte relaxant pentru mine să ascult, față de alte radiouri care mă agită, difuzează multe reclame, e o altfel de muzică. Pe când la Radio România Muzical, simt o liniște care mă ajută în traficul foarte greu de dimineață."

„A fost foarte frumos și cel mic se bucură, se distrează, învață. El e mic, are doar 2 ani, dar îi place muzica."

„Fetița mea este puțin mai măricică, are 10 ani, împlinește 11 în curând, dar văd că s-a integrat foarte bine aici. Ea e mai timidă, dar fiind cu o prietenă și văzând instrumente colorate, observ că-i place foarte mult. Mi se pare foarte bună ideea de a-i introduce pe copii, exact cum spunea și Ana Voinescu, în acest univers de când sunt mici. Noi ascultăm Radio România Muzical în mașină și mi se pare că dacă de mic îl introduci pe copil, îl familiarizezi cu sunete, cu portativul - așa cum a fost aici, prin intermediul jocului -, ajutându-l să asocieze o culoare cu o anumită notă. Pentru început, mi s-a părut foarte drăguț evenimentul!"

De asemenea, la această primă întâlnire cu ascultătorii a fost prezentă, din partea Asociației „Prietenii Radio România Muzical", Emilia Cepișcă: „Noi suntem oameni care în viața noastră de zi cu zi facem cu totul altceva decât muzică. Dar, într-un fel sau altul, suntem legați de muzică începând din copilăria mică. Sunt sigură că sunt mulți oameni în situația mea, care au trăit cu un radio deschis în casă, pentru care muzica însemna un fundal sonor liniștitor. Acesta e motivul pentru care aleg să sprijin acest post de radio pe care-l ascult în fiecare zi. Admir tot ce face Cristina Comandașu, pentru că a reușit să aducă acest post de radio mult mai aproape de oameni - se vede asta în statisticile de audiență. Cred că oameni de toate vârstele se regăsesc în cel puțin o emisiune sau o rubrică.

Sunt fericită că reușesc să fiu parte din Asociația Prietenii Radio România Muzical și mi-aș dori să ajung la cât mai mulți dintre noi, pentru că, sincer, putem sprijini acest post unic de radio, putem concret să ajutăm la punerea în practică a tuturor ideilor din afara grilei de emisiuni, proiecte și inițiative la care putem participa cu puținul pe care-l putem aduce noi. Vă recomand să intrați pe site-ul asociației www.prieteniirrm.ro și să vedeți acolo cum puteți ajuta fiecare dintre voi. Poate virând impozitul pe profit cu acel formular 230 ANAF pe care fiecare dintre noi îl poate completa, făcând o donație sau chiar devenind membru cu acea cotizație, care reprezintă poate o cafea pe lună și poate ajuta foarte mult. Cu cât suntem mai mulți, cu atât putem sprijini mai bine și putem ajunge să vedem în practică ideile pe care le avem legate de muzica clasică, de suflet, de cultură, de tot ceea ce ne diferențiază pe noi ca oameni, ceea ce ne înalță și ne face să ne simțim speciali, apreciați, iubiți."

Rubrica „Domnul Do" poate fi ascultată la Radio România Muzical în fiecare luni dimineața, de la ora 7:45, iar edițiile precedente sunt disponibile pe site-ul https://www.romania-muzical.ro/ la secțiunea „Reascultă emisiuni".

Următoarea întâlnire Radio România Muzical va avea loc tot la Librăria Cărturești Verona, pe 19 iunie, când invitată este Cristina Uruc, director ARTEXIM, organizatorul Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu".


Galerie foto:

Reportaj realizat de Ana Sireteanu