Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la concertul susținut de Orchestra de Cameră Radio în 18 ianuarie

Publicat: joi, 19 Ianuarie 2023 , ora 11.37

Ieri seară, 18 ianuarie, a avut loc primul concert al Orchestrei de Cameră Radio din acest an, sub bagheta dirijorală a lui Johann Stuckenbruck. Publicul l-a putut admira pe Andrei Ioniță, care a evoluat în dublă ipostază solistică, la pian și violoncel. Programul a început cu Simfonia nr. 1 "Clasica" de Serghei Prokofiev, în care dinamica și claritatea gestuală ale dirijorului american au fost transpunse în evoluția membrilor orchestrei.

În continuare, Andrei Ioniță a interpretat partitura solistică a Concertului nr. 23, în La major, pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Tânărul muzician a fost recompensat de publicul numeros cu îndelungi aplauze, acesta oferind ca bis Sonata în si minor, K27, de Domenico Scarlatti, dedicată doamnei profesor Mihaela Nemțeanu, cea care i-a îndrumat primii pași în studiul pianului.

După pauză, melomanii de la Sala Radio s-au bucurat de audiția a două opusuri din creația lui Joseph Haydn: Simfonia nr. 49 "La passione" și Concertul nr 1, în Do major, pentru violoncel și orchestră. Și de această dată, prestația solistică a lui Andrei Ioniță a fost răsplătită de cei prezenți cu aplauze entuziaste, în urma cărora acesta oferind două bis-uri: Alla Turca de Wolfang Amadeus Mozart și Aria din Suita a III-a de Johann Sebastian Bach, cu participarea partidei de violoncel a Orchestrei de Cameră Radio.

La finalul concertului, violoncelistul Andrei Ioniță a oferit autografe pe albumul "Beethoven", apărut recent la Editura Casa Radio, ce conține opusuri beethoveniene realizate alături de violonista Ioana Cristina Goicea și pianista Daria Tudor, în studiourile Radio România.
Vă oferim și impresii ale celor prezenți la evenimentul de ieri:

Violoncelistul Andrei Ioniță: A fost o experiență de neuitat să-mi fac debutul la București în calitate de pianist. Este de fiecare dată o plăcere și o onoare să încânt publicul de acasă.

Dirijorul Johann Stuckenbruck: "Andrei Ioniță este minunat, un muzician talentat. Orchestra, de asemenea a fost extraordinară în tot timpul petrecut alături de ea. A fost o experiență foarte frumoasă, m-am simțit minunat."

Liliana Staicu - Directoarea Orchestrelor și Corurilor Radio: Am dorit să creăm un eveniment la început de partea a doua de stagiune și sunt foarte bucuroasă că am reușit. Publicul a fost absolut minunat, a reacționat minunat la tot ceea ce am propus noi. A fost un concert inedit și mă bucur că Andrei Ioniță a putut să arate că este deopotrivă un absolut senzațional violoncelist, dar și un minunat pianist.

Mihaela Nemțeanu - profesor de pian la Școala de muzică nr.3: Nu ai cum să nu fii emoționat în fața unui așa eveniment, mai ales când îl știi pe Andrei de mic. I-am urmărit toată evoluția și la fiecare reprezentație rămând consternată, ceea ce este o surpriză permanentă, chiar și pentru cei care l-au cunoscut îndeaproape.

Marin Cazacu, violoncelist, manager al Filarmonicii "George Enescu" din București: Un eveniment extraordinar, senzațional. Rar se întâmplă ca în România să avem un interpret care să stăpânească așa de bine cele două instrumente, violoncel și pian. Rar avem un interpret care să pătrundă atât de extraordinar în muzica lui Mozart și a lui Haydn și rar avem un interpret care să ne reprezinte la cele două instrumente, pe tot globul.

Cristina Lascu, realizator TV: Am trăit o seară cu totul și cu totul de excepție, doi Feți cu stea în frunte, aș spune, Andrei Ioniță violoncelistul și Andrei Ioniță pianistul. Este ca Ianus cel cu două fețe, dar în sensul bun al cuvântului. O personalitate versatilă, la fel, în cel mai bun sens al cuvântului, care reușește să cuprindă, deși este foarte tânăr încă, o complexitate de emoții, de trăiri, de sentimente, reflectate în muzică, dar prin aceste două căi de abordare a muzicii și a limbajului muzical oferit de două instrumente diferite, pianul și violoncelul.



Reportaj realizat de Ioana Țintea