Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la concertul organizat cu ocazia Zilei Radio România

Publicat: luni, 6 Noiembrie 2023 , ora 14.35


Sub semnul celor 95 de ani pe care instituția Radio România i-a împlinit în 1 noiembrie (1 noiembrie 1928 fiind data începerii emisiei), Ochestra Națională Radio a susținut vineri, 3 noiembrie 2023, un concert aniversar.

Cu această ocazie, dirijorul britanic Rumon Gamba a revenit pe scena Sălii Radio, aceasta devenind neîncăpătoare pentru publicul numeros și entuziast care a dorit să participe la acest eveniment aparte.

Seara s-a deschis cu o pagină din creația românească - "Preludiul simfonic" de Ion Dumitrescu, iar interpretarea dirijorului britanic ne-a oferit un adevărat spectacol vizual în ceea ce privește gestica sa dinamică și plină de aplomb.

În continuare, pe scenă a urcat violonistul Alexandru Tomescu, cel care, într-un interviu acordat postului nostru, menționa că Radio România este a doua sa casă, fiind de peste 20 de ani solistul Orchestrelor Radio. Muzicianul a interpretat Concertul în Re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski, o pagină binecunoscută și îndrăgită de cei prezenți. Publicul l-a răsplătit pe pe solist cu aplauze îndelungi și s-a bucurat de bisul oferit de Alexandru Tomescu - Capriciul nr. 24 de Niccolò Paganini.

Iată impresii despre prima parte a serii:

"A fost un program extraordinar! Nici nu mă așteptam la asemenea combinație fericită." - Ileana Ionescu, pensionară

"Concertul a fost foarte frumos! Ce să zic, o interpretare deosebită!" - Rodica Chiriac, inginer mecanic

"Mi-a plăcut foarte mult. Îmi place foarte mult de Alexandru Tomescu. Încerc tot timpul să vin la concert când el e în program, pentru că mă emoționează foarte mult felul în care interpretează. Și, cu atât mai mult, astăzi este o zi festivă, așa cum a spus și el... mi-a plăcut foarte mult și aștept și partea a doua cu interes." - Emilia Cojoc, consultant în domeniul mediului

"Ne-a plăcut foarte mult! Venim tocmai de la Cluj pentru acest concert." - Robert Lucaci, liber profesionist

În pauza concertului, au fost prezentate două albume recent apărute ce ilustrează, muzical, trecutul și prezentul artistic al instituției: un CD intitulat "Muzică de balet" și dedicat primului director muzical al Radiodifuziunii Române, Mihail Jora și un album ce cuprinde înregistrări realizate de Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea cu pagini semnate de Beethoven, Brahms și Enescu.

Lansarea celor două albume s-a bucurat și de prezența pianistei Ilinca Dumitrescu, o promotoare a creației lui Mihail Jora, care ne-a declarat: "Am asistat la o seară remarcabilă! Mi-a făcut mare bucurie și emoție să aud în primul rând Preludiul simfonic al tatălui meu, la 110 ani de la nașterea lui. O interpretare foarte reușită, mai specială, a dirijorului Rumon Gamba, pe care pentru prima oară l-am ascultat și l-am văzut acum și mi-a plăcut. Apoi, Concertul interpretat de Alexandru Tomescu - remarcabil! O sală plină, cu succes... ați văzut. Deci, o seară foarte frumoasă și demnă de Radiodifuziunea Română. Mă bucură că la acest concert aniversar lumea a venit, un public entuziast. Așa ar trebui să fie toate concertele, cu o piesă românească la început. Poate ar fi bine să ne gândim așa, pentru început, la clasicii muzicii românești, care iată că plac publicului."

Ultima lucrare din program a fost Simfonia a VI-a "Pastorala" de Ludwig van Beethoven, un opus în care muzicienii Orchestrei Naționale Radio s-au evidențiat prin numeroasele momente solo redate la un înalt nivel profesional.

La finalul serii am consemnat alte opinii de la cei prezenți:

"A fost magistral! Am apreciat sensibilitatea, rafinamentul violonistului și faptul că dirijorul parcă era o bomboană de gumă, pur și simplu - și teatral, și înțelegător..." - Ana Ioniță Roman, pensionară, fost cadru didactic

"Mi s-a părut foarte bine cântat și chiar m-au impresionat. Piesele au fost excepționale!" - Emilian Beju, elev

Credit foto: Barcan Photography

Reportaj realizat de Ioana Țintea