Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la Concertul Orchestrei Naționale Radio din 28 octombrie, dedicat Zilei Radio România

Publicat: luni, 31 Octombrie 2022 , ora 12.27

În 28 octombrie, Orchestra Națională Radio a susținut un concert dedicat Zilei Radio România, instituția începându-și emisia în serviciul publicului în data de 1 noiembrie 1928.

Programul a inclus Concertul nr.1 pentru pian și orchestră de Pascal Bentoiu în interpretarea pianistei Raluca Știrbăț, iar după pauză - Simfonia a IV-a de Johannes Brahms, prezentate sub conducerea dirijorului Gheorghe Costin.

Melomanii de la Sala Radio s-au bucurat atât de audiția Concertului pentru pian al compozitorului român, răspunzând cu aplauze entuziaste în urma cărora Raluca Știrbăț a oferit două bisuri, cât și de interpretarea Simfoniei care, la rândul ei, a fost urmată de aplauze îndelungi.

Am adunat cu acest prilej impresii de la muzicieni și personalități prezente.

Ioana Bentoiu, fiica compozitorului Pascal Bentoiu: "Mi-a plăcut extraordinar de mult, mai ales că n-am mai auzit de multă vreme concertul tatălui meu, care a fost cântat de Halmoș, de Corneliu Rădulescu, de Corneliu Gheorghiu, de Mariana Ștark. Îmi place foarte mult și Raluca Știrbăț l-a cântat absolut desăvârșit - cred că tata ar fi fost foarte încântat - și pe dinafară, ceea ce trebuie subliniat la o piesă modernă, și cu o știință a aducerii sunetului în spațiu cu totul deosebită. Iar maestrul Costin a fost formidabil!"

Pianistul Viniciu Moroianu: "A fost un eveniment frumos în această seară. Mi-am dorit să ajung și mă bucur nespus că am ajuns. O știu pe Raluca Știrbăț de foarte mulți ani. Este o profesionistă de mare calibru și o îndrăgostită de lucrările patrimoniului românesc, așa cum a arătat și astăzi. M-am bucurat să aud această lucrare, care are niște decenii în spate de când a fost scrisă, o lucrare extraordinar de proaspătă și de bine scrisă, bine orchestrată a tânărului pe-atunci Pascal Bentoiu - o lucrare de școală Jora, dar nu numai, ci de o inspirație, mai mult decât o promisiune pentru marele maestru al muzicii românești, care a fost Bentoiu."

Cristina Lascu, realizator TV: "Am trăit o seară cu totul deosebită, întrucât am avut parte de un program absolut de excepție atât în ceea ce privește repertoriul, cât și interpretarea. Prima parte a concertului a inclus Concertul pentru pian și orchestră de Pascal Bentoiu, care se cântă foarte rar din păcate, iar interpretarea pianistei Raluca Știrbăț a fost una de zile mari. Ea este o mare maestră a pianisticii, care s-a impus și pe plan internațional, nu doar în țară, și, mai ales, a muzicii românești - lucruri pe care le-a dovedit în cele două bisuri. A creat o atmosferă sonoră absolut fascinantă! Iar partea a doua ne-a oferit o capodoperă a muzicii romantice - Simfonia a IV-a de Johannes Brahms, într-o versiune care poartă semnătura maestrului Gheorghe Costin. La fel, aplauzele publicului au dovedit încă o dată succesul acestei seri absolut excepționale."

Reportaj realizat de Norela Liviana Costea