Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj de la concertul Orchestrei de Cameră Radio din 16 noiembrie

Publicat: joi, 17 Noiembrie 2022 , ora 13.44

Ieri seară, pe scena Sălii Radio, a avut loc un concert susținut de Orchestra de Cameră Radio condusă de dirijorul portughez Martim Sousa Tavares. Evenimentul a fost dedicat celor 100 de ani de la nașterea scriitorului José Saramago, născut în 16 noiembrie 1922, laureat al Premiului Nobel pentru literatură. Mai multe detalii dintr-un reportaj Ioana Țintea.

Teresa Macedo, ambasadoarea Portugaliei la București: "Programul a fost gândit și stabilit de dirijorul nostru Martim Sousa Tavares împreună cu directoarea Orchestrelor și Corurile Radio. Prin lucrările alese am încercat să prezentăm creații ale compozitorilor portughezi ce aparțin unor epoci diferite, cum ar fi epoca barocă, romantică sau contemporană, realizând astfel un echilibru. Toate lucrările prezentate sunt în strânsă legătură cu viața și activitatea scriitorului José Saramago".

A doua parte a concertului a debutat cu scurt moment festiv, în care violonistul Alexandru Tomescu a fost distins cu Premiul de Excelență al Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România.

Luminița Arvunescu, Președinta Uniunii: Înființată în 1990, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România a recompensat întotdeauna excelența din domeniul artistic și al jurnalismului muzical. Sperăm să realizăm din nou, conform tradiției, o gală a premiilor Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali la începutul lunii ianuarie, astfel încât, personalitățile marcante ale anului 2022 să-și primească recunoașterea. Am oferit trei diplome de excelență, în luna martie, sopranei Nelly Miricioiu la aniversarea vârstei de 70 de ani, acum două săptămâni, dirijorului Cristian Măcelaru, marcând în acest fel 10 ani de la debutul său în România. Și în această seară i-am înmânat o diplomă de excelență violonistului Alexandru Tomescu.


Laudatio ținut de Liliana Staicu, Directoarea Orchestrelor și Corurilor Radio: Ce doresc eu să schițez în doar câteva cuvinte este un portret al omului Alexandru Tomescu, cel implicat cu toate forțele în proiecte caritabile, pe care le desfășoară cu aceeași pasiune cu care cântă. În educația copiilor, pentru că este și ambasador al proiectului "Ascultă cinci minute de muzică clasică" derulat de Radio România Muzical de mai bine de 10 ani, în evenimente menite să atragă publicul larg către muzica clasică, omul Alexandru Tomescu este un împătimit al naturii și al muntelui, este un soț și un tată minunat, și așa cum ați auzit, este și un om de radio. Știu că nu cuvintele îl descriu cel mai bine pe Alexandru, ci muzica și faptele sale."


Alexandru Tomescu, mulțumind pentru distincția primită: Vă mulțumesc foarte mult. Sunt foarte emoționat, sunt foarte onorat de distincție. În două săptămâni se împlinesc exact două decenii de când sunt solistul Orchestrelor Radio. Această scenă a Sălii Radio a devenit a doua mea casă, casa mea artistică, de primă mână și vă asigur că de fiecare, împreună cu acești colegi ai mei, facem tot ce putem, ne dăm sufletul pentru dumneavoastră."

Impresii din public, la sesiunea de autografe oferită de violonist, la finalul concertului:

- Sunt un ascultător de Radio România Muzical, permanent.

- Mie personal mi s-a oprit respirația când l-am auzit.

- Am participat la foarte multe spectacole organizate, mai ales la Sala Radio, deci sunt o admiratoare și o melomană. Nu există dată la care să susțină concert la Sala Radio, că eu particip.


Reportaj realizat de Ioana Țintea