Cronici Înapoi

AUDIO. Reportaj: câștigătorii concursului Ascultă 5 minute de muzică clasică

Publicat: marți, 20 Iunie 2017 , ora 14.58

În 15 iunie i-am anunțat pe cei 7 premianți ai concursului național Ascultă 5 minute de muzică clasică; de atunci, am reușit să stau de vorbă cu majoritatea lor, pentru a-i cunoaște mai bine și a vi-i aduce și dumneavoastră în atenție.

Bianca Olteanu, premiul I ex aequo secțiunea de desene, clasa a III-a, din Pitești:

Am vrut să exprim sunetele muzicii clasice, mai precis Vara de Antonio Vivaldi, printr-o explozie de culori minunate. Am simțit explozia de culori ca sunetele notelor muzicale sub bagheta unui dirijor.

Dar ideea asta de a desena inspirat de muzică cum și s-a părut?

A fost una frumoasă. Mi-a plăcut cum sunau notele muzicale, orchestra…

Mai ascultasei până atunci muzică clasică?

Da. Am ascultat toate Anotimpurile de Antonio Vivaldi.

Câți ani ai tu?

9 ani.

***************** 

Elena Borcea, Premiul I ex aequo, secțiunea de desene, clasa a IV-a, din Vama Buzăului:

Cum ai primit vestea că ai obținut un asemenea premiu?

Foarte bucuroasă. Când am primit-o nici nu credeam că este adevărat. Îmi place să desenez și să-mi petrec timpul ascultând muzică clasică.

Și muzică clasică cine-ți pune să asculți?

Doamna mea învățătoare. Eu am desenat un fluture foarte colorat. Când eram mică, mergeam la bunicii mei și lor le plăcea să asculte muzică clasică. Și mi-am adus aminte.

************************* 

Ne-a vizitat în redacție pentru a-și ridica premiul Oana Vărzaru, premiul II la secțiunea desene a concursului Ascultă 5 minute de muzică clasică, clasa a III-a la Școala nr.195 din București.

Cum ți s-a părut ideea organizării unui concurs în care să pictezi după o temă muzicală?

Mie mi s-a părut destul de interesant faptul că cineva s-a gândit la așa ceva.

Aș vrea să ne spui tu cum ai văzut Vara lui Vivaldi?

Când am auzit că este vorba de muzică clasică, nici n-am știut ce să desenez. Dar primul lucru pe care l-am auzit de fapt era o vioară și m-am gândit cum aș putea să pun eu în vară o vioară.

Și ai făcut o vioară sub formă de copac, nu?

Trunchi, da.

Ai sesizat caracterul muzicii lui Vivaldi? Cum ți se pare Vara lui Vivaldi? E o vară așa, cu vacanță, cum ne-o imaginăm noi sau e altfel?

Sinceră să fiu, e altfel. Și cred că a gândit-o din alte puncte de vedere. Nu mi s-a părut chiar așa de veselă cum ar trebui să fie o vacanță de vară.

********************* 

În vârstă de doar 5 ani, câștigătoarea premiului al III-lea la secțiunea desene, Ioana Chircă de la Grădinița Cot Piticot din Buzău, ne va vizita în redacție pe 21 iunie 2017.

*************************** 

Premiul I la secțiunea eseuri dedicată elevilor de gimnaziu în cadrul concursului Ascultă 5 minute de muzică clasică, a revenit Patriciei Serghiuță, clasa a VI-a la Colegiul Vasile Alecsandri din Galați:

Mi s-a părut o idee foarte bună, creativă, care ne-a ajutat pe unii copii să descoperim că avem un talent în a scrie descoperind muzica clasică.

Ce ți-a transmis ție poemul simfonic Ucenicul vrăjitor?

Un sentiment de bucurie. Acest cântec a fost ca un fel de traseu în viață. M-a inspirat să scriu drumul meu din viață și viitorul meu.

Consideri că genul acesta de concursuri este important să existe în școală?

Da, pentru că ne-ajută să ne dezvoltăm, să descoperim muzica clasică… cu adevărat ce înseamnă ea.

*************************** 

Premiului al II-lea la secțiunea eseuri, Carmen Pop, clasa a VI-a la Școala Mihai Viteazu din Târgu Mureș.

Cum ai primit vestea primirii acestui premiu?

Nu mi-a venit să cred! Am fost foarte fericită. Pur și simplu, m-am emoționat foarte tare și chiar m-am bucurat foarte mult.

Consideri că e un concurs important pentru tine? Și de ce?

Mi s-a părut foarte interesantă tema concursului și când mi-a spus doamna profesoară despre acesta, din primul moment m-am gândit că ar fi foarte interesant, mai ales că nu am participat până acum la un concurs cu o tematică muzicală. Și piesa o știam de dinainte. Din primele clipe mi-a transmis multe sentimente. Am văzut parcă vrăjitorul cum vine, cum amestecă o poțiune magică. Muzica e ceva fără de care nu pot trăi. Mă face să fiu fericită și în momentele mai triste.

Câți ani ai acum?

Am 12 ani.

********************* 

Premiul al III-lea la secțiunea eseuri este deținut de Cristian Murzac, clasa a V-a la Școala Ioan Bob din Cluj.

"Am fost adus în față la premierea de la școală și mi s-a spus că am câștigat locul III la concurs. M-am simțit bucuros pentru că mi-a plăcut foarte mult concursul și a fost interesant să-mi scriu sentimentele pe care mi le transmitea această melodie - curiozitate, mister și aventură."

Tuturor premianților concursului național Ascultă 5 minute de muzică clasică le urăm vacanță frumoasă și le dorim să se bucure de cărțile și CD-urile oferite de Humanitas Junior și Universal Music România, sponsorii noștri.


Reportaj realizat de Cristina Comandașu