Interviuri Înapoi

AUDIO. 'Rapsodia română' de George Enescu în interpretarea Orchestrei Naționale a Belgiei, condusă de dirijorul Lawrence Foster

Publicat: luni, 29 Februarie 2016 , ora 9.39

Orchestra Națională a Belgiei, dirijată de Lawrence Foster și violonistul sârb Nemanja Raduloviæ susțin duminică, 28 februarie, un concert Enescu la Bozar, sala Henry le Boeuf din Bruxelles. Institutul Cultural Român de la Bruxelles este partener al evenimentului și omagiază astfel personalitatea compozitorului român de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 135 de ani. Detalii despre eveniment am primit de la doamna Carmen Ducaru, director adjunct ICR Bruxelles:


Este un regal muzical care va avea loc duminică, pe cea mai importantă scenă muzicală a Belgiei - Sala Henry le Boeuf a Palatului de arte frumoase din Bruxelles. Este un concert pe care noi îl intitulăm Concert Enescu deși programul cuprinde și lucrări semnate de Bela Bartok și Mendelssohn, dar pentru noi este un prilej de mare mândrie și ne bucurăm să putem asculta Rapsodia română în interpretarea Orchestrei Naționale a Belgiei, sub bagheta celebrului dirijor Lawrence Foster. Și aici intervine iarăși un amănunt foarte important; este o relație specială pe care dirijorul Lawrence Foster o are cu România: maestrul s-a născut la Los Angeles în 1941 din părinți evrei originari din România. Iar maestrul Lawrence Foster este extrem de cunoscut, apreciat de melomanii din România și din întreaga lume pentru pasiunea și dedicația pe care o are față de operele lui George Enescu. A condus orchestre și filarmonici din Los Angeles, Montpellier, Barcelona, acum este la Marseille și peste tot a promovat muzica lui George Enescu. Mai mult decât atât, maestrul Lawrence Foster a fost directorul executiv a Festivalului "George Enescu" în perioada 1998-2001. este o personalitate importantă a muzicii, a muzicii universale și ne bucurăm că sub bagheta maestrului Lawrence Foster vom avea prilejul să ascultăm Orchestra Națională a Belgiei, un solist violonist sârb. Nemanja Raduloviæ este o figură, este un violonist aparte, mai degrabă are alura unui pop-star, talent remarcabil și cred că va fi o încântare să-l ascultăm interpretând lucrările lui Bela Bartok.