Cronici Înapoi

AUDIO. Programul aniversar "Madrigal-60" prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă

Publicat: marți, 17 Ianuarie 2023 , ora 9.12

Corul Național de Cameră "Madrigal-Marin Constantin" sărbătorește, în 2023, 60 de ani de la înființare. Este motivul ce a stat la baza întâlnirii cu presa desfășurate astăzi, 16 ianuarie, la sediul formației. În prezența Ministrului Culturii, domnul Lucian Romașcanu, și a membrilor Corului Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", managerul ansamblului, Emil Pantelimon, a prezentat un scurt și foarte impresionant bilanț al anului 2022, în cifre. Nu mai puțin de 84.000 de spectatori au asistat la cele 33 de spectacole susținute de Madrigal în România, iar sumele preconizate a fi încasate din bilete au fost depășite cu 430%. De succes s-au bucurat și concertele pe care formația le-a susținut la Berlin, Zagreb și Belgrad, iar în programul national "Cantus Mundi" - păstorit de membrii Corului - au participat 314.000 copii și peste 4200 de profesori.


Lucian Romașcanu, Ministru al Culturii:
"Sunt aici ca să transmit felicitările mele membrilor Corului Național de Cameră Madrigal, să le urez la mulți și să îi asigur că tot sprijinul de care au nevoie din partea ministerului li se va da. Sunteți unii dintre cei mai importanți ambasadori culturali pe care România îi are."

Emil Pantelimon, manager al Corului Național de Cameră "Madrigal-Marin Constantin": "Corul Madrigal este primul și singurul care în perioada comunistă a cântat colinde românilor, chiar dacă interzise, chiar dacă scoase de pe piața românească și duse doar pe export. Madrigalul este ansamblul cu cele mai multe discuri scoase și re-editate din istoria României. În al doilea rând, Madrigalul a schimbat România prin muzică și nu numai România, ci și mentalitatea asupra românilor. În contextul Primăverii de la Praga din 1968, în 1969 Madrigalul merge la Moscova, dar și în SUA, cel mai mare turneu, de 65 de concerte în 3 luni de zile îl face în acest context."

Programul aniversar ce se va derula pe tot parcursul acestui an, sub titulatura "Madrigal 60", va fi structurat în șase secțiuni: Excelența în muzică, care va consta în concerte, recitaluri și spectacole extraordinare, inclusiv în Festivalul Internațional "George Enescu", apoi Unim România prin muzică - turneele deja tradiționale de Paști și de Crăciun ale Corului, turneul Ave Maria, un turneu dedicat programului Timișoara, capital culturală europeană, seria Diplomația Madrigal, turnee internaționale la Bruxelles, turneul București- Istanbul-Berlin dedicat anului Dimitrie Cantemir, turnee în Peru și SUA. Madrigalul va continua programul national Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică sub diverse forme, iar în cea de-a cincea secțiune a programului Madrigal 60 sunt incluse diverse evenimente, inclusiv prezența în cadrul Art Safari, în timp ce ultima secțiune cuprinde lansările editoriale, multimedia, discografice și viniluri, cum vor fi cele ale volumului biographic Madrigal 60 și vinilul cu același titlu, videoclipul "Antic și Contemporan - Madrigal la Machu Pichu" sau volumul Madrigal - Ambasador cultural.

Emil Pantelimon a rememorat pentru reprezentanții presei momente importante din istoria celor 60 de ani ai Madrigalului, ca de pildă primul concert de colinde susținut de Corul Madrigal la Sala Radio, la sfârșitul anului 1966 sau unul dintre concertele susținut pentru minerii din Valea Jiului din anii 1970.

Întâlnirea s-a finalizat cu o invitație pentru primul concert din acest an al ansamblului, dirijat de Anna Ungureanu, care va avea loc sâmbătă, 21 ianuarie, la Ateneul Român și va fi dedicat Zilei Culturii Naționale și cu un scurt fragment muzical - Jocuri de Cornelia Tăutu - intonat live de formație.

Reportaj realizat de Monica Isăcescu