Cronici
Înapoi
AUDIO. Primele zile ale Festivalului "Vacanțe muzicale la Piatra Neamț”

Suntem în direct prin telefon în aceste momente cu colega mea, Laura Ana Mânzat. Participă la ediția aniversară cu numărul 50 a Festivalului Vacanțe muzicale la Piatra Neamț.
Laura, bună dimineața!
Bună dimineața. Mă aflu, într-adevăr, la Piatra Neamț unde este în plină desfășurare această sărbătoare estivală, Vacanțele muzicale, care se bucură chiar și de anumite conotații internaționale. Prima ediție a fost în 1975, deci au împlinit 50 de ani.
Acest festival este, probabil, cel mai important eveniment sau poate singurul de această anvergură din Piatra Neamț centrat pe promovarea muzicii clasice. În acest an, durează șapte zile și este organizat de Centrul de Cultură și Arte Carmen Saeculare și de Consiliul Județean Neamț. A început în 6 iulile și se va termina duminica viitoare, 12 iulie. Cadrul este unul foarte relaxat și prietenesc.
Am avut plăcerea și onoarea să fiu invitată și considerată membră a marii familii a Vacanțelor muzicale, pentru că în studenție am participat și eu la cursuri de compoziție cu maeștri importanți care s-au implicat în acest proiect. Am avut și câteva lucrări care mi s-au cântat aici, în prime audiții; asta se întâmpla prin anii '90, cu un public deosebit de deschis spre toate esteticile muzicale prezentate.
Trebuie spus că Vacanțele muzicale de la Piatra Neamț nu au fost gândite inițial ca un festival. Erau într-adevăr și câteva concerte, dar forma era aceea a unor cursuri de vară, în care profesorii lăsau cumva deoparte severitatea academică și deveneau prietenii studenților, motiv pentru care aceste cursuri au avut foarte mult succes ani de zile și au strâns studenți și profesori din toate centrele muzicale din țară, chiar dacă organizarea era de la Iași pe atunci. Cursurile erau urmate chiar și de ieșirea în public a celor mai merituoși tineri, fie ei interpreți sau compozitori.
Eu nu am prins desigur primele ediții și nici personalitățile care au fondat Vacanțele muzicale, cum ar fi părinții fondatori, ca să spun așa - compozitorul Achim Stoia, dirijorul Ion Baciu sau muzicologul Mihail Cozmei, acum nonagenar, este singurul care mai trăiește dintre aceștia trei - dar m-am bucurat de prezența unor maeștri ca Ștefan Niculescu, Pascal Bentoiu, pe care am avut plăcerea să îl cunosc personal și să particip la prelegerile pe care le susținea, sau compozitorii de la Iași - Vasile Spătărelu, Viorel Munteanu, Cristian Misievici.
Timpul a trecut și acum asistăm la un festival, la un adevărat festival, cu mai multe tipuri de muzică, chiar eclectic. Primul concert din seara de 6 iulie a fost susținut de Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii Naționale "Serghei Lunchievici" din Chișinău. S-a cântat Carmina Burana de Carl Orff sub bagheta dirijorului Mihail Agafița. A fost o seară de mare ținută pe platoul Curții Domnești din centrul orașului și cu un public deosebit de numeros. Am putut să o urmărim ca solistă pe soprana Tatiana Costiuc, o voce deosebită și care a impresionat prin faptul că a interpretat toată partitura din memorie; a fost singura care a realizat această performanță. A evoluat și baritonul Andrei Otean, a fost și o scurtă intervenție a tenorului Viktar Navitskii, au mai participat Corala Academică "Doina" a Filarmonicii "Serghei Lunchevici" și un cor de copii.
A doua seară a fost în contrast total cu prima. Am asistat la un concert de jazz susținut de Big Band-ul Radio condus de Simona Strungaru, într-o notă veselă. Concertul a avut și un titlu - Smile, o parafrază după piesa lui Charlie Chaplin. A fost și un solist, Adrian Nour, care ne-a încântat, a cântat, a și dansat, el fiind actor, muzician și dansator de step. A fost o seară cu totul deosebită.
Cam asta... după primele două zile de Vacanțe muzicale.
Rămâne să ne reauzim, Laura Mânzat, cu mai multe informații despre acest festival. Mulțumim pentru aceste informații.
Continuă așadar ediția aniversară a Festivalului Vacanțe muzicale la Piatra Neamț. Despre seria care a ajuns la ediția cu numărul 50, puteți citi mai multe pe romania-muzical.ro, site-ul nostru.