Interviuri Înapoi

AUDIO. Primă audiție în Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - Interviu cu compozitorul Mihai Măniceanu

Publicat: joi, 25 Mai 2017 , ora 10.26

Vineri, 26 mai 2017, de la ora 19:00, are loc, în cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, concertul Orchestrei Naționale Radio condusă de dirijorul Cristian Oroșanu. Soliștii serii sunt violonista Diana Moș și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu. Din program fac parte: Mandala cu o polifonie de Antonio Lotti de Aurel Stroe și două lucrări ce vor fi prezentate în primă audiție absolută - Concertul pentru flaut și orchestră de Adrian Iorgulescu și Concertul pentru vioară și orchestră de Mihai Măniceanu. Cu acesta din urmă am discutat în interviul de mai jos.


În cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, va fi interpretat în primă audiție Concertul pentru vioară și orchestră pe care l-ați definivat, bănuiesc, nu demult. Spuneți-ne, cum arată în linii mari această lucrare?

Concertul pentru vioară și orchestră are anumite inflexiuni rapsodice și libertăți ce țin de construcția formei, asumate în mod evident. Totodată, își desfășoară orizontul expresiv în spiritul conflictualității principiilor metrice antice, ternar-binar. Caracterul muzical este oscilant; uneori energic, cinetic, alteori cvasi-improvizatoric ori funebru. Traseul solistic se află într-un raport eterofonic cu cel orchestral, fiind consonant sau disonant față de acesta. Lucrarea se sprijină pe un sunet simbol, reper al genezei, evoluției și resorbției întregului parcurs.


Cum a luat naștere ideea interpretării acestei lucrări de către violonista Diana Moș, care va fi acompaniată de Orchestra Națională Radio?

Am colaborat de câteva ori cu violonista Diana Moș atât în calitate de interpret, cât și în calitate de compozitor și consider că este una dintre cele mai valoroase violoniste din România; totodată, foarte experimentată în ceea ce privește zona muzicii contemporane. Scriitura solistică este extrem de solicitantă, dar sunt convins că Diana Moș va avea o prestație impecabilă.


În final, aș vrea să vă întreb ce alte proiecte se anunță pentru viitorul apropiat.

Va trebui să finalizez o lucrare pentru Festivalul George Enescu, apoi ar trebui să închei o lucrare orchestrală amplă, comandă a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Mai am în vedere o lucrare pentru Ansamblul Archaeus, un ciclu de lieduri pentru duoul Bianca - Remus Manoleanu… iar referitor la zona interpretativă, în prima jumătate a lunii iulie voi participa la un concert alături de Ansamblul SonoMania la Roma. De asemenea, pregătesc alături de soprana Veronica Anușca o micro-operă a maestrului Nicolae Brânduș, intitulată Ornitorinc.
Interviu realizat de Ana Diaconu