Cronici Înapoi

AUDIO. 'Pianul călător' în concert la Sala Radio

Publicat: luni, 11 Aprilie 2016 , ora 10.13

La Sala Radio din București a fost o seară Mozart. Pianistul Horia Mihail a cântat, alături de Orchestra Națională Radio condusă de dirijorul Cristian Oroșanu, Concertul nr 20 în re minor pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, una dintre puținele compoziții scrise de acesta în tonalități minore. În partea a doua a concertului, Orchestra Națională Radio a interpretat Simfonia Fantastică op.14 de Hector Berlioz.

Dirijorul Cristian Oroșanu spunea că este încântat ori de câte ori este pe scenă alături de pianistul Horia Mihail: "Prietenul și colegul Horia Mihail este cu mine pe scenă de ani de zile. E adevărat că la București suntem pentru prima dată împreună pe scena Orchestrei Naționale Radio. Pianul călător mi se pare un proiect foarte interesant al lui Horia și care devine din ce în ce mai cunoscut. Am fost impresionat să văd sala plină. A făcut un concert grozav! Mozart și Beethoven cu el așa de bine am cântat de fiecare dată, că parcă m-am bucurat și mai tare când am auzit că o să vrea să cânte Mozart… și re minorul este un concert deosebit."


Pentru a doua oară la București în Turneul "Pianul călător", ediția a VI-a, Horia Mihail, ați încântat o sală întreagă cu Mozart.

Sper că au fost încântați, deoarece acest concert este absolut incredibil. Mie-mi face de fiecare dată plăcere să-l cânt. În cânt de foarte mulți ani, însă de fiecare dată mi se prezintă cu totul și cu totul altfel. Cred că o să fie o căutare continuă, constantă a vieții mele de pianist acest a 20-lea concert al lui Mozart. Reacția publicului a fost însă bună, am dat și bis.

În programul concertului de la Sibiu va fi Chopin; de fapt, este și tema acestui turneu.

Este adevărat, în recitalurile solo cânt Chopin, cum am făcut și-n prima săptămână a turneului, în Moldova și în Dobrogea și în Galați - cu mențiunea că-n Galați am cântat într-un alt concert de Mozart, de asemenea superb, Mozart Sol major nr.17.


Următorul concert din Turneul "Pianul călător", organizat de Centrul Cultural Media Radio România, va fi pe 12 aprilie, la Sibiu. A șasea ediție a Turneului "Pianul călător" 2016 a debutat la Chișinău, pe 24 martie, și se va încheia pe 21 mai, la Dumbrăveni.

Reportaj realizat de Francesca Rusu