ACUM:
15.20
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Urmează: 15.24 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.
Apoi: 15.25 Concerte de 5 stele primite prin Uniunea Europeană de Radio

Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianistul Vlad Dimulescu în recital la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 10 Mai 2017 , ora 11.44

În această seară de 10 mai 2017, se vor desfășura la Ateneul Român două evenimente muzicale. De la ora 19.00, în Sala Mare, va putea fi urmărit în recital pianistul Vlad Dimulescu, care va interpreta Sonata în Do major, op. 2 nr. 3 și Sonata în Sol major, op. 14 nr. 2 de Ludwig van Beethoven și, respectiv, Sonata în Re major op. 53 (D 850) de Franz Schubert.


Susțineți diseară un recital în Sala Mare a Ateneului Român. Aș vrea să vă întreb ce program propuneți publicului bucureștean și care sunt criteriile pe baza cărora l-ați alcătuit?

Este vorba despre un recital de sonate de Beethoven și Schubert; sonate de tinerețe ale lui Beethoven - op.2 nr.3 și op.14 nr.2 - și Sonata de Schubert op.53, o sonată mare, de amplă întindere, în Re major. Principalul criteriu a fost lumina, în sensul unei abordări optimiste. E un repertoriu primăvăratic, cu o tentă de optimism. Toate cele trei sonate sunt în tonalități majore.


Ce trebuie să aibă în vedere un pianist, în opinia dumneavoastră, când interpretează, spre exemplu, Beethoven? Care sunt provocările pe care le lansează această muzică?

Beethoven este o personalitate complexă și dacă în recitalul de astă seară se dezvăluie ca un tânăr impetuos pianist și cu unde lirice în cea de-a doua sonată a sa pe care o interpretez, op.14 nr.2… Beethoven spuneam că are o personalitate complexă și deschide și din punct de vedere formal, dar și estetic noi căi. Chiar și în aceste două sonate, scrise mai la tinerețe, găsim elemente noi; introduce scherzoul în sonata op.2 nr.3, cât și vocalitatea în cea de-a doua sonată pe care o voi interpreta. Îmi amintește puțin de o vocalitate de tip italienesc, foarte rar întâlnită în creația lui Beethoven.


Spuneți-ne, în final, ce alte proiecte se anunță în agenda dumneavoastră pentru viitor.

Ce pot să vă spun este un recital la Besançon, care va fi în toamna acestui an; o să fie probabil un proiect legat de personalitatea lui Dinu Lipatti.
Interviu realizat de Ana Diaconu