ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.20 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.24 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianistul Viniciu Moroianu, despre concertul pe care îl susține la Sala Radio de Ziua Națională a României

Publicat: miercuri, 29 Noiembrie 2017 , ora 10.26
Orchestra Națională Radio va susține un concert vineri, 1 decembrie 2017, cu prilejul Zilei Naționale a României. Ansamblul va fi dirijat de Vlad Conta și îl va avea ca solist pe pianistul Viniciu Moroianu. În program - Rapsodia nr. 1 de George Enescu, Concertul în la minor de Robert Schumann și Simfonia a VII-a în La major de Ludwig van Beethoven.

Despre colaborarea cu Orchestra Națională Radio și cu dirijorul Vlad Conta, dar și despre lucrarea pe care o va interpreta la Sala Radio, ne-a vorbit pianistul Viniciu Moroianu:

Este o reîntâlnire de suflet. Am colaborat cu Formațiile Muzicale Radio de mulți ani de zile și am avut concerte care mi-au marcat devenirea artistică, iar acum este vorba de o reîntâlnire după un număr de ani de absență pe care nu mi-am dorit-o. Voi fi în compania Orchestrei Naționale Radio cu o capodoperă a muzicii romantice, un concert extraordinar de iubit, aici și de pretutindeni. Sunt cel puțin trei versiuni minunate ale Concertului de Schumann în cultura românească, cele făcut de Dinu Lipatti, Radu Lupu și Valentin Gheorghiu și mă bucur să aduc în fața publicului acest concert, care pornește de la romantismul și pasionalitatea dureroasă, tipică lui Schumann, ca să ajungă la o frenezie dansantă, extraordinară, care aduce cumva, nu numai prin tonalitate, cu spiritul Simfoniei a VII-a de Beethoven, care, de asemenea, face parte din programul-eveniment de Ziua Națională a României. Concertul de Schumann are o muzică totuși lapidară, ca desfășurare în timp, însă extrem de densă, cu o pianistică foarte descoperită și strălucitoare, virtuoză. Pornim de la romantismul ardent al părții I, monotematice, cu un dialog foarte viu și dens între parteneri, mergând printr-un intermezzo cu un solo de partidă de violoncel, unul dintre cele mai frumoase din istoria muzicii încredințate acestui atât de melodios instrument, și apoi un final frenetic, plin de vervă, strălucitor, o adevărată apoteoză a dansului, ca să citez ceea ce marele Richard Wagner a spus despre Simfonia a VII-a de Beethoven. Cred că sintagma aceasta inspirată se potrivește și aici.

Voi cânta cu maestrul Vlad Conta, cu care am făcut mai demult și înregistrări. Ne cunoaștem de foarte multă vreme, inclusiv din colaborarea noastră în rândurile Uniunii Muzicienilor Interpreți din România. Mă bucur să mă reîntâlnesc cu publicul radioului și să marcăm împreună, printr-un fapt de cultură, Ziua Națională a României.


Declarație preluată de Larisa Clempuș