Cronici Înapoi
AUDIO. Pianista Raluca Știrbăț, decorată cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler pentru promovarea pe plan mondial a valorilor culturale românești și a creației enesciene
În 28 august, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare cu prilejul celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional "George Enescu".
Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de Comandor a fost conferit dirijorilor Zubin Mehta și Lawrence Foster, pentru activitatea în cadrul seriei, iar pianista Raluca Știrbăț a fost decorată luni, 25 septembrie, cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler pentru promovarea pe plan mondial a valorilor culturale românești și a creației enesciene.
"Vă mulțumesc că mi-ați fost alături! Pentru mine, Radio România Muzical înseamnă foarte mult. Decorația a fost o surpriză, a fost o bucurie. Mă onorează foarte mult, mă obligă pe viitor să fac și mai multe și mai frumoase și mai bune lucruri pentru muzică, în general, și pentru Enescu, în special... și pentru tinerii muzicieni." - pianista Raluca Știrbăț
La ceremonia ce a avut loc la Ministerul Culturii au participat Ana Maria Sandi, nepoata lui George Enescu, Sergiu Nistor, consilier prezidențial la Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, Cristina Uruc, directorul Artexim, compozitorul Dan Dediu, violoncelistul Marin Cazacu, managerul Filarmonicii "George Enescu" și arhitectul Șerban Sturdza.
Decorația a fost oferită de Raluca Turcan, ministrul Culturii:
"A fost un moment foarte valoros pentru mine întrucât această decorație este, pe de-o parte, față de contribuția excepțională pe care Raluca Știrbăț a avut-o la promovarea valorilor culturale românești, dar, în același timp, și pentru faptul că dincolo de excelență artistică Raluca Știrbăț a reușit să atragă atenția și să pună în valoare opera lui Enescu, patrimoniul legat de Enescu și, în același timp, să creeze și forme de educație prin cultură pentru tânăra generație. Lucru care pe mine mă impresionează în mod deosebit."
Suntem imediat după finalul celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Internațional "George Enescu". După această serie, care sunt concluziile dumneavoastră?
"Festivalul Enescu a adus în fața publicului din România și din străinătate un număr impresionant de concerte atât în București, cât și în țară și, de asemenea, un număr impresionant de artiști de calibru internațional. Din perspectiva moștenirii lui Enescu, festivalul are două mari îndatoriri. Una, să aducă pe scenele din România artiști recunoscuți la nivel internațional și, a doua, să promoveze arta muzicală contemporană - aspect care este, de asemenea, îndeplinit în cadrul acestui festival. Mi-aș dori foarte mult ca pe viitor festivalul să reușească să valorizeze mai mult și mai bine fiecare moment artistic inclus în cadrul său și fiecare concert cu un conținut artistic remarcabil să beneficieze de spectatori mai mulți și mai motivați, mai încurajați să fie aproape de evenimentul muzical. Și aici cred că încă mai sunt aspecte care pot fi îmbunătățite în cadrul festivalului. La modul general, Festivalul Enescu este o carte de vizită excepțională pentru România, este unul dintre cele mai cunoscute și mai de amploare festivaluri de muzică clasică de pe plan internațional și lucrul acesta cred că este un atu pentru noi ca țară."