Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianista Adela Liculescu in dialog cu Gabriel Marica la Perpetuum Mobile din 21 septembrie 2020

Publicat: marți, 22 Septembrie 2020 , ora 10.23

Iată că ne aflăm în direct, prin telefon, cu Adela Liculescu. Ea este unul dintre cei opt artiști, calificați în finala prestigiosului Concurs Internațional George Enescu. Bun găsit, Adela Liculescu.

Bună ziua. Bine v-am găsit. Mă bucur să fiu în emisie. Vă mulțumesc pentru invitație.


O veste foarte bună pentru tine, nu-i așa, calificarea în semifinală?

Sunt foarte bucuroasă și abia aștept să vin anul viitor în mai, să cânt la București.


Te rog să ne spui cu ce lucrări ai cucerit juriul competiției, până acum?

În prima etapă am cântat un Preludiu și o Fugă de Bach, un studiu de Lisz din Studiile transcendentale și anume, cel în fa minor, un studiu de Scriabin op. 8, nr. 12 și o sonată de Haydn, iar în etapa a II-a am cântat Sonata Appassionata de Ludwig van Beethoven și Reminescențe de Don Juan de Liszt.


Nu este prima dată când partici la Concursul Enescu, nu-i așa?

Nu, am fost și în anul 2014. Tot până în semifinală am ajuns și acum sper ca la anul, cine știe, să fie și mai bine, dar să vedem. Luăm pas cu pas și vedem ce se întâmplă.


Care este diferența între Adela Liculescu, cea de-acum șase ani și cea din prezent?

Sper ca în acești șase ani am mai învățat câte ceva. M-am și maturizat din punct de vedere muzical și am și mai multă experiență. Între timp am cântat multe concerte și da, eu mă simt pregătită. Mă simt acum la culminația carierei mele artistice de până acum. Sigur că, probabil, în timp o să capăt și mai multă experiență, dar cred că sunt la cel mai bun nivel al meu de până acum și am simțit că este un lucru corect acum pentru mine și un lucru bun să particip din nou la acest concurs, cu toată experiența pe care am acumulat-o în ultimii ani.


Nu pot să nu te întreb și pe tine, cum te adaptezi la situația neplăcută creată de această pandemie? Am văzut pe pagina ta oficială că ai avut în septembrie deja două recitaluri, nu-i așa?

Da, am avut mai multe recitaluri în ultima perioadă.


Cu public?

Cu public, da. Am cântat și în Viena, într-o sală foarte frumoasă, în august, în Ehrbar-Saal. Este practic, o sală în stil baroc. Seamănă foarte mult cu sala Brahms din Musikverein și acesta a fost primul concert pe care l-am cântat cu public, după pandemie și am mai avut acum, două concerte, într-un festival în Austria, la Semmering. Aceasta este o stațiune în Alpii austrieci. Este un festival de vară destul de renumit aici în Austria și pe plan internațional și am cântat două concerte. Au fost două programe, literatură și muzică, împreună cu doi actori foarte faimoși aici în Austria. Ei au citit texte de Stefan Zweig și eu am avut intervenții muzicale, în timpul lecturii lor.


Spune-mi, cum va arăta activitatea ta artistică în continuare? Unde vei mai fi pe scenă?

Deocamdată nu se știe. Sperăm să se și țină proiectele care sunt anunțate. Aș avea niște concerte anunțate de exemplu, aici în Viena, la Muth este o sală de concert foarte cunoscută pe plan austriac, respectiv am diverse proiecte de muzică de cameră, care sunt la momentul actual în pregătire, dar să vedem dacă se și concretizează, pentru că aici, din păcate, se vorbește despre un al doilea lockdown, dar sperăm, desigur cu toții că nu se va întâmpla așa și că se vor ține concertele.


Să rămânem la partea, să spunem așa, fericită a convorbirii noastre și anume la faptul că tu te-ai calificat în semifinala acestui prestigios Concurs Internațional George Enescu. Adela, încă o dată îți spun felicitări pentru performața ta și sperăm să câștigi marele premiu. Își ținem pumnii pentru asta.

Să fie. Mulțumesc tare mult.


Și mai mult decât atât, te așteptăm acasă, pe scenele din România. Tu ai cântat în 2018, în cadrul proiectului Moștenitorii României Muzicale, organizat de postul nostru, Radio România Muzical. Ai cântat pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Națională Radio, așa că te așteptăm și pe scenele din România.

Mulțumesc tare mult. Sunt lucruri programate dar să vedem dacă se și întâmplă. Ar trebui să cânt la anul cu Filarmonica din Iași, în februarie. Să vedem. Și acum trebuia să fie un concert în cadrul Toamnei Muzicale Clujene, dar deocamdată lucrurile sunt amânate, nu sunt anulate, deci sperăm, când se mai liniștește toată situația să se recupereze toate aceste concerte.


Încă o dată, felicitări Adela Liculescu și să ne auzim și să ne vedem sănătoși.

Doamne-ajută. Asemenea și dumneavoastră și ascultătorilor, multă sănătate și numai bine.


Interviu realizat de Gabriel Marica