Interviuri Înapoi

AUDIO. Orchestra Română de Tineret concertează la Varna - Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal

Publicat: vineri, 1 Iulie 2016 , ora 11.52

Orchestra Română de Tineret va concerta luni, 4 iulie 2016, la Varna. Solist al serii va fi violoncelistul Ștefan Cazacu, iar la pupitru se va afla Cristian Mandeal. Acest concert poate fi ascultat în direct și la Radio România Muzical de la ora 19. Detalii despre eveniment am aflat de la dirijorul Cristian Mandeal.


Maestre Cristian Mandeal, veți concerta alături de Orchestra Română de Tineret în Bulgaria. Ce reprezintă acest eveniment?

Este începutul turneului nostru de vară, care acum a devenit un fel de tradiție, în sensul în care este prima ieșire internațională din vara aceasta, la festivalul acesta de la Varna care are o reputație bine stabilită, în care ne prezentăm cu o formație ceva mai redusă a orchestrei noastre - în jur de 65 de muzicieni - și interpretăm un program clasic - Simfonia nr. 1 de Prokofiev. Apoi, cu Ștefan Cazacu, îl vom acompania în Ceaikovski - Variațiunile Rococo. Și, în partea a doua, Simfonia a IV-a de Mendelssohn-Bartholdy. E un program e vară, care se potrivește unui festival de acest gen.

Vom continua apoi vara la Milano, în primul festival al orchestrelor de tineret italian, care pornește în prima sa ediție în acest an și va urma apoi să participăm pentru a treia oară la Young Euroclassic Festival, la Berlin, la Konzerthaus; asta va fi însă abia în luna august.


Ce v-a determinat să alegeți acest program pentru concertul din Bulgaria?

Este un program pe care-l dorim adecvat atât spiritului orchestrei noastre de tineret, cât și într-o formulă mai economică, adică o orchestră ceva mai redusă ca număr și care este mai ușor de deplasat față de una foarte numeroasă.


Îl veți avea ca solist pe Ștefan Cazacu, care este de obicei un membru al Orchestrei de Tineret. Cum este această trecere?

Ștefan Cazacu a cântat și cântă deseori, fiind invitat al diferitelor orchestre din țară cântă ca și solist. Or, această poziție a lui este cât se poate de firească, de naturală. De altminteri nu ar fi prima lui prezență ca solist cu orchestra noastră; a mai avut o astfel de prezență la Sala Radio, acum vreo 2-3 ani. Așa încât ne putem bucura foarte mult că-l putem promova și ca solist într-un festival internațional, lucru pe care-l merită pe deplin, nivelul lui fiind extrem de ridicat în momentul acesta din toate punctele de vedere - atât artistic, cât și tehnic.


Ne-ați spus despre proiectele pe care Orchestra Română de Tineret le are în viitor. Dumneavoastră ce mai pregătiți, doar ca dirijor, în viitorul apropiat?

În toamnă voi fi la Filarmonica din Liverpool, iar în luna decembrie sunt invitat la Filarmonica din Budapesta - cred că sunt primul dirijor român care este invitat la această orchestră - cu Simfonia I de Mahler în versiunea ei completă, cea în cinci părți, și Concertul în Mi bemol major de Mozart.

Interviu realizat de Radu Mihalache