Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Națională Simfonică a României în concert la Ateneul Român

Publicat: joi, 26 Iulie 2018 , ora 15.11

În cadrul Festivalului "Vara Magică", violoncelistul Valentin Răduțiu a concertat alături de Orchestra Națională Simfonică a României sub bagheta lui Cristian Măcelaru.


Concertul pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvoűak ne-a fost oferit miercuri seară, 25 iulie 2018, la Ateneul Român, de către solistul Valentin Răduțiu, unul dintre artiștii români de top ai momentului. Atât Orchestra Națională Simfonică a României - alcătuită din foști și actuali membri ai Orchestrei Române de Tineret - cât și dirijorul Cristian Măcelaru au impresionat publicul pe parcursul întregii seri; Suita Cavalerul Rozelor de Richard Strauss a primit o interpretare plină de fervoare, cu o viziune dirijorală clară în gestică și frazare.

Câteva opinii din public:

"Solistul a avut o interpretare frumos construită, cu fraze interesante, interpretate extrem de curat. Per total, o interpretare reușită." (Irina Neacșu)

"A fost un concert extraordinar, iar interpretarea solistului, cu siguranță, a fost punctul central al acestei seri. Pentru mine a fost o experiență inedită, mai ales că am venit de la Iași pentru acest concert." (Caterina Ursache)

Dorin Ioniță:

Organizatorul festivalului, Dorin Ioniță, ne-a vorbit despre importanța faptului că programul din seara de 25 iulie a fost înregistrat de Radio România Muzical pentru a fi oferit radiodifuziunilor partenere din Uniunea Europeană de Radio:

"Acest festival care știm că este unic în Europa se face cunoscut în Europa, poate mai mult decât prin orchestrele de tineret; pentru că este de fapt un festival al orchestrelor de tineret este cu atât mai bine. Și faptul că se va afla sau se va ști că la București se întâmplă cultură în sensul pur al cuvântului asta este formidabil, asta este minunat!"

O variantă a Boleroului de Maurice Ravel plină de energie tinerească a fost prezentată de Orchestra Națională Simfonică a României în încheierea unui concert de succes.

Următorul eveniment din calendarul Festivalului Vara Magică are loc în această seară, la Ateneul Român, sub titlul Noapte de Sânziene cu violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sânziana Mircea.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu