Interviuri Înapoi

AUDIO. Orchestra Filarmonicii Chineze, în concert la Ateneul Român

Publicat: luni, 20 Ianuarie 2020 , ora 14.54

Luni, 20 ianuarie 2020, la Ateneul Român va avea loc, începând cu ora 19:00, un concert susținut de Orchestra Filarmonică din China. Evenimentul este inclus în cadrul unui turneu susținut de ansamblu cu ocazia împlinirii a două decenii de activitate și se va desfășura cu participarea directorului artistic și dirijorului principal Long Yu. Mai multe aflăm de la Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu" din București.

Este o colaborare a Filarmonicii cu instituțiile muzicale din China de câțiva ani și au existat pentru această dată mai multe variante, între care și invitarea Filarmonicii la un festival de la Shanghai... deci, un schimb de formule muzicale. Filarmonica din China e în premieră aici și concertează în cadrul unui turneu în Europa. E o noutate pentru că o orchestră chinezească să cânte muzică de compozitori chinezi poate în festivalurile acelea de prin anii '50 să se mai fi întâmplat. Oricum, e o premieră. Dirijorul este un nume care în China are notorietate, Yu Long. Interesant este în muzica chinezească că apelează la un instrument specific, flaut de bambus și unul din concerte e dedicat acestui instrument, parte solistică și orchestră. Bela Bartok - Dansuri populare românești și Beethoven - Concertul nr.1 pentru pian și orchestră, unde solistul, tot un chinez, Wang Yalun, e un nume care circulă în lumea muzicală internațională.


Invitat special al acestui concert va fi Gheorghe Zamfir...

Da, Gheorghe Zamfir este invitatul de onoare al orchestrei și are o compoziție proprie - Danse de la foret pentru nai și orchestră. Cred că va fi un concert interesant și, în mod cert, permite ca muzica simfonică chinezească să ajungă și pe meleagurile noastre.


Vom avea pe scena Ateneului Român astfel de proiecte și pe durata anului 2020?

Chiar la începutul lui martie mai avem o colaborare cu Institutul Cultural Chinez de la București, legat și de noul an chinezesc. De altfel, e o tradiție... Ambasada face acest eveniment specific la Filarmonică de cel puțin 6-7 ani, aducând o notă de exotism care sigur place.


Și, pe scurt, o să vă rog să-mi vorbiți despre proiectele Filarmonicii acum, la început de an!

Evident, anul acesta e marcat de Beethoven. Vom avea mai multe concerte de-a lungul întregului an. Soliști și dirijori de marcă. Există un program afișat pe site-ul nostru. Cred că e chiar o notă care va impune instituția noastră în anul acesta omagial.


Interviu realizat de Lucian Haralambie